V Sloveniji danes obeležujejo dan državnosti

Slovenija danes obeležuje dan državnosti. 25. junija leta 1991 je takratna skupščina sprejela temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji.

V predsedniški palači je danes dan odprtih vrat; predsednik republike Borut Pahor bo sprejel in nagovoril obiskovalce, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža. Še pred tem bo Pahor položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Glavnina prireditev ob državnem prazniku je sicer potekala že v sredo. Osrednja državna proslava je bila v večernih urah na Kongresnem trgu, kjer je Pahor kot slavnostni govornik pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. Potruditi se je treba, “da znova zmaguje, kar nam je skupno”, je pozval. Tudi na drugih številnih dogodkih po Sloveniji je bilo slišati pozive k ohranjanju ponosa na lastno državo ter k povezanosti in medsebojnemu spoštovanju.

Voščila ministrice RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Dragi rojaki,

ob prazniku naše države Slovenije, ko naša domovina praznuje svojih 29 let, vam iskreno čestitam!

Čeprav imamo mlado državo, pa nosi v sebi tisočletno bogastvo slovenske besede, kulture in tradicije, ki so jo iz roda v rod prenašali naši predniki.

Bodimo ponosni nanjo! Naj bo njeno praznovanje tudi naše praznovanje, saj slovenska država niso samo lepote, ki jih je ‘Bog razsul od štajerskih goric do strme tržaške obale ter od Triglava do Gorjancev’, temveč smo tudi vsi, ki imamo Slovenijo radi in zanjo želimo najboljše – vsi njeni državljani, vsi naši rojaki, ki živijo na oni strani meje, in vsi tisti Slovenci, ki jih je pot zanesla v svet.

Lepo praznovanje vsem!

Dr. Helena Jaklitsch

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme