V Skladišču 26 šest razstav več kot sto avtorjev

Piše: Mch

Do 8. decembra 8. mednarodni festival fotografije Zero Pixel

V tem času potekajo v Trstu prireditve v sklopu osme izvedbe mednarodnega festivala Fotografia Zero Pixel. Na zanimivem industrijsko-arheološkem prizorišču Starega pristanišča, točneje v Skladišču 26, si ljubitelji kulture in umetnosti vse do 8. decembra lahko brezplačno ogledajo več kot 250 fotografij, ki jih je izdelalo več kot sto avtorjev.

Tokratni festival analogne fotografije je prek predstavitve šestih razstav posvečen telesnosti v raznih interpretacijah, oblikah in še predvsem z različnih zornih kotov. Razstavljavci, med katerimi so tudi zamejski fotografi, prihajajo iz Italije, Slovenije, Nemčije, Hrvaške, Mehike, Združenih držav Amerike in Japonske. Pri organizaciji festivala, ki ga prireja združenje Acquamarina, sodelujejo fotografska društva in ustanove iz navedenih držav.

Na osrednji razstavi z naslovom Body/Corpo (Telo) razstavlja svoja dela kar 68 fotografov, med katerimi so tudi dokaj uveljavljeni. Karakteristike prikazanega fotografskega gradiva so raznolike. Razstavljavci, med temi je veliko mladih, se poslužujejo različnih tehnik in formatov. Večina le-teh ponuja obiskovalcem prikaze človeškega telesa oziroma delov le-tega. Neposredno ali prek prispodob so v svoj objektiv ujeli značilna, lepa in tudi dostojanstva polna telesa. V tem sklopu razstavljajo Andrej in Janko Furlan, Borut Peterlin in Marko Vogrič.

Avtorji v preostalih petih razstavah, večkrat z eksperimentalno-raziskovalnim pristopom, obravnavajo telo v širšem pomenu besede. Mehiški fotografi se skupaj predstavljajo z razstavo, ki nosi naslov Razumeti govorice telesa. Ob ogledu je v njihovih delih razpoznavna srednjeameriška fotografska tradicija, ki je različna od evropske.

Japonski fotografi nastopajo z deli pod naslovom Tri leta sedeč na kamnu, ki se navezujejo na doživljanje časa med pandemijo. Kot znano, je bil pred tremi leti prvič prepoznan Sars-COV-2. Fotografije prikazujejo dolgotrajno čakanje, pomembnost gojenja potrpljenja in vztrajanja.

Slovensko fotografijo v Skladišču 26 zastopa prikaz z naslovom Telo kot zorni kot, ki sta ga uredila Barbara in Hana Čeferin (Galerija Fotografija – Ljubljana). Svoja dela razstavlja sedem fotografov: Uroš Abram, Boris Gaberščik, Andrej Lamut, Tilen Mucik, Janez Pukšič in Blaž Rojs. Te naj bi združevala ugotovitev kritike, “da se ne ukvarjajo več s pomeni telesa”. Fotografi iz Hrvaške (Robert Sironi, Miroslav Arbutina, Rino Gropuzzo in Zaneto Paulin) nastopajo v sklopu razstave z naslovom Muze.

Na prizorišču dogajanja si je mogoče ogledati tudi prikaz Telo v fotografiji, ki sta ga uredila Karnijski kulturno fotografski krožek in društvo iz Mark. V sklopu te razstave, za katero so značilni kontrasti, so predstavljene fotografije, ki pripovedujejo o verskih obredih, posledicah vojn in, denimo, kako se socialne razlike odražajo v telesih.

Predstavljene razstave niso klasičnega tipa. Ogled fotografskih del je v Skladišču 26 obiskovalcem na voljo ob petkih, sobotah in nedeljah med 10. in 13. ter med 16. in 19. uro. Ob razstavah ponuja festival (www.fotografiazeropixel.it) še veliko drugih srečanj in predavanj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme