V siju lune ... med ničem in neskončnostjo

Piše: Matevž Čotar Fotografije:

Nova razstava ilustratorke Vesne Benedetič

V Kostanjevici na Krasu, na mirni lokaciji Sončnega loga, v lepo urejeni in prenovljeni kraški hiši, za katero skrbita prijazni Eva in Marjana, je v petek, 29. septembra, odprla svojo novo razstavo narisanih zgodb ilustratorka Vesna Benedetič. Že ob prihodu me je Vesna sprejela s svojim običajnim nasmehom in neverjetno energijo, ki ji jo vedno globoko zavidam. Pred odprtjem sem jo tudi zmotil in ji postavil nekaj vprašanj o novi razstavi, ki krasi lep in primeren razstavni prostor v pritličju Sončnega loga. “Zavedela sem se, da že tri leta ne razstavljam, in se vprašala, zakaj,” mi je povedala Vesna, ki se z Evo in Marjano že več časa pozna. Pred kratkim sta gospodinji gostili razstavo Pogačnika, ki ga ilustratorka obožuje. Po razstavi se je med klepetom in druženjem pojavila zamisel, zakaj ne bi Vesna razstavljala v tem prostoru, ki ga dobro pozna in ji je pri srcu. To je bila tudi prava iztočnica za novo razstavo. Vesna je namreč doma v Škrbini in se je v letih močno navezala na Kras. “Tukaj je mir,” rada pove. September se jim je zdel primeren mesec za odprtje razstave, dan pa tudi, saj sta bila takrat polna luna in sv. Mihael, na katerega je ilustratorka navezana. Prav V siju lune je naslov lične razstave, ki pa nosi tudi zagoneten podnaslov med ničem in neskočnostjo. “To je tista dimenzija, ki mi pravzaprav dovoli proces ustvarjanja. Je tisto časovno okence zgodaj zjutraj, ko ni več noč, a niti še dan … To je tisti čarobni trenutek, ko pridem v stik z vesoljem, celoto, naravo … z vsem!” Kaj pa luna? “Tudi luna odigra pomembno vlogo v tistem trenutku … Z njo se itak od nekdaj pogovarjam, si šepetava, ji prisluhnem, polno zgodb mi pove. Tam, v tistem magičnem trenu se rojevajo moje risane zgodbe.” Razstavljena so novejša dela ilustratorke, ki je razkrila, da so med temi tudi kakšna starejša, taka, ki so bila za tematiko primerna. Razstavni prostor je namreč velik, med drugim pa starejše risbe prispevajo k “dinamičnosti razstave”. “Zadovoljna sem, da ponovno razstavljam. Pogrešala sem vsak trenutek tega procesa, priznam pa, da sem pozabila, da je tudi naporno in zahteva velik zalogaj energije,” nam je še razkrila.

Vesno in njene zveste sopotnike (medvede, lisice, muce, ježke, leteče kite, deklice, dečke …) dobro poznamo, kljub temu nas zmore znova in znova presenetiti, saj jih postavlja v neki čaroben, pravljičen prizor, obdan s posebno svetlobo. V vanj se vedno globoko zagledamo in tja se vsak od nas potopi, si ustvari zgodbo in spet spozna tisto otroško domišljijo, ki jo ima v sebi, a jo žal večkrat pozabi nekje na “dnu”. Risbe spremlja vedno zvesti rdeči ramatou, prispodoba lepe misli, ki je potrebna predvsem v teh časih, ko vidimo in slišimo same grozote, je ob odprtju prisotnim povedala umetnica. “Lepe misli rabimo, da nahranimo dušo in nehamo zgolj tarnati. Spomniti se moramo, da je svet lep!” je še poudarila.

Razstava, ki je tudi prodajna, je v Sončnem logu na ogled do konca oktobra (Hudi log 11, Kostanjevica na Krasu) s predhodno najavo na številki +386 68633916 ali +39 3517790945.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme