Kultura

V samostanu v Rožacu liturgična drama “El cant de la Sibilla”

V samostanu v Rožacu liturgična drama “El cant de la Sibilla”

Ob 25-letnici tečajev Verbum Resonans

Srednjeveško katalonsko romanje na svetišče Črne Matere Božje v Montserratu je sugestivno zaživelo kot sklep letošnjega seminarja gregorijanskega petja Verbum Resonans v cerkvi samostana v Rožacu. Ob 25-letnici teh priznanih tečajev so si organizatorji deželnega združenja USCI zamislili posebno doživetje: koordinatorka tečajev Bruna Caruso je povabila v našo deželo Federica Bardazzija in Dimitrija Bettija z instrumentalno skupino Ensemble San Felice iz Firenc, da bi vodila delavnico s tečajniki za izvedbo liturgične drame. Letos posebno številni udeleženci so ob rednih lekcijah semiologije obiskali delavnico, na kateri so se soočili z brezčasno lepoto Speva Sibile (El cant de la Sibilla), ki naznanja sodni dan.
Drama je prikazala pot romarjev do svetišča in nazaj: zato so prve Marijine skladbe radostni plesi in spevi, ki spadajo v področje ljudske pobožnosti, sledijo vedno bolj mistično navdihnjeni kanoni, ki ponazarjajo vstop v svetišče, nato je osrednji del posvečen visokim izrazom različnih oblik gregorijanskega petja. Osrednji del liturgične drame je vznemirljiv spev vedeževalke, v katerem solo glas podpirajo tolkala in burdon zbora, nato se sprevod romarjev ponovno usmeri v zunanjost cerkve z glasbo, ki je v srednjem veku spremljala romarske pohode. Izbrane skladbe so pravi biseri: ljudska pobožnost je črpala iz legendarne, rdeče knjige Llibre Vermell de Montserrat iz 14. stoletja (vsebine pa so starejše), ki nam v stari katalonščini in latinščini enoglasno ali večglasno posreduje dragoceno dediščino očarljivih romarskih plesov in spevov. Cerkveni del programa pa je črpal iz kodeksa Lectionarium stolnice v Barceloni in iz responzorijev Matutinum in Nativitate Domini.
Številne soliste in zbor so na koncertu spremljala stara glasbila: viela, tamburin in portativ. Občinstvo se je prepustilo nenavadnemu glasbenemu in duhovnemu doživetju, ki ga je potegnilo nazaj v čas, da bi se prisotni vživeli v liturgijo, ki je na pol poti med sakralnim in ljudskim, v osrednji, mistični obred, kot tudi v čakanje na dogodek izven cerkve, kjer so potujoči pevci krajšali ljudem čas z glasbo o temi romanja. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji
PAL

03.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!