V pričakovanju Velike noči, ki je tudi praznik upanja in veselja!

Ni težav in nič spornega. Lahko se strinjam in poistovetim z Manico Ferenc, ki je v reviji Praznična, ki jo izdaja Slovenski katoliški tednik Družina, ter je tokrat namenjena pomladi in Veliki noči, najpomembnejšemu krščanskemu prazniku, zapisala, “da človek išče srečo z vsem svojim bitjem. Na hitro bi lahko rekli, da so vsi pogoji za zadovoljstvo kot na dlani. Velika večina vprašanih v Sloveniji, kar 91 %, je na splošno zadovoljna s svojim življenjem, kar nas uvršča nad povprečje v Evropski zvezi. Večina Slovencev je tudi glede prihodnosti optimistična. Tudi to, da živimo v Evropi, je sreča, ki se je velikokrat premalo zavedamo. Nekako samoumevno se nam zdi, da nam vse, kar nas obdaja (blaginja, mir, svoboda izražanja), pripada samo po sebi. Toda hkrati z zadovoljevanjem vsakdanjih potreb Evropejci počasi in vztrajno izgubljamo dušo, pozabljamo na duhovnost, brez katere pa je naša prihodnost zelo negotova. Ozavestiti se moramo, da smo za prihodnost odgovorni prav vsi, vsak posameznik. Ne sprašuj se le, kaj lahko Evropa naredi zate, temveč tudi, kaj lahko ti narediš za Evropo”.
Razmišljanja in ugotovitve v reviji Praznična, so, ponavljam, povsem v skladu z izročili in duhom Velike noči, ki je najpomembnejši krščanski praznik, vendar hkrati tudi praznik upanja in veselja, ker nam je Jezus prinesel upanje na vstajenje po smrti. V sedanjem življenju in razmerah pa se je seveda treba soočati s konkretnimi problemi bivanja in jih reševati.
Nemara je najbolj nujno povečati rodnost, saj bi se moralo po ugotovitvah demografskih izvedencev v Sloveniji vsako leto roditi 10 tisoč več otrok, kot pa se jih rodi zdaj. Žal, pa je bil z ogromnim številom splavov povzročen hud udarec t. i. kulturi življenja, za katero se bojuje tudi pater dr. Tadej Strehovec. Zaradi tega je prišel pred sodišče, po koncu sodne farse in oprostitvi pa je prejel priznanje Bela vrtnica, ki je namenjeno kristjanu, ki je za pravice nerojenih otrok pripravljen darovati tudi svoje življenje.
V pričakovanju Velike noči, praznika, ki bo v nedeljo, 21. aprila, politika izvaja zelo raznolike aktivnosti. Koalicija si mrzlično prizadeva, da bi premier Marjan Šarec ohranil ali tudi povečal priljubljenost in prestiž, prednosti, ki mu jih nakazujejo ankete in javnomnenjske raziskave. V opoziciji pa se, obratno, trudijo, da bi mu odvzeli vlogo nekakšnega ljudskega tribuna, politika, ki se vzpenja proti vrhu slovenske države, ter ga predstavili zgolj kot zabavljača, nekakšnega vaškega komika. Na javni tribuni z naslovom Evropa in z njo Slovenija, kam gresta, ki sta jo pripravila Zbor za republiko in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, je predsednik tegale, Aleš Hojs, povedal, da v Sloveniji obstaja tudi Bela knjiga o slovenskem zdravstvu, pripravljena leta 2003. Knjige doslej sploh niso omenjali, v ničemer uresničili. Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je tudi prepričan, da bo nova Bela knjiga o slovenski obrambi ostala mrtva črka na papirju. Pravi, “da se pod vsemi levimi vladami slovenski vojaški in obrambni sistem uničuje. Mislim, da levičarji to počnejo zavestno”. Dr. Dimitrij Rupel pa je na že omenjeni javni tribuni menil, “da to, kar se zdaj dogaja v Sloveniji, sicer še ni diktatura, saj oblast dopušča demokracijo, vendar pa demokracije ne sprejema”. Nekdanja znana in vplivna državna tožilka in kandidatka za predsednico države, Barbara Brezigar, se je po dolgem obdobju molka, morda prisiljenega, ponovno oglasila v javnosti, na srečanju pobude Prebudimo Slovenijo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Barbara Brezigar je ponovno nastopila v javnosti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme