V petih dneh so spoznali dvanajst športov

Piše: HC

Zelo lepa izkušnja otrok v režiji ZSŠDI

Številna športna društva so tudi to poletje, ko so bile pri nas epidemiološke razmere pravzaprav znosne, organizirala tečaje, kampe in poletna središča s športno vsebino. Kot po navadi, pač. Jadranje, košarka, odbojka, nogomet, estetski športi in še marsikaj.

Pravo prevetritev pa je za naš prostor predstavljala, prav v tednu pred začetkom pouka, prva Skokičina poletna športna šola, ki je potekala na tržaškem Krasu v režiji Združenja slovenskih športnih društev v Italiji. Večstopenjska šola Opčine je letos zmagala na razpisu za projekt za najmlajše in ga dala v zakup in izvedbo ZSŠDI-ju. Bistvo športnega tedna je bilo, da je skoraj 70 osnovnošolcev in dijakinj ter dijakov prvega razreda nižje srednje šole spoznalo široko paleto športnih panog, pač tistih, ki jih gojijo slovenski klubi s planote oziroma z območja delokroga openskega ravnateljstva.

Dejavnosti so trajale od ponedeljka do petka, do ure kosila. Udeležence je zjutraj športni avtobus ZSŠDI odpeljal na prizorišča poletne šole in jih prevažal z ene lokacije na drugo. Otroci so namreč obiskali vrsto športnih središč, in sicer v Bazovici, pri Briščikih, v Križu, na Padričah, na openskem Pikelcu in v Repnu. Sodelovalo je 18 društev, včlanjenih v krovno organizacijo slovenskega športa v Italiji, poleg logistične pomoči so ponudila tudi prisotnost in strokovno znanje svojih vaditeljev na tekmovališčih. Mlada armada športnic in športnikov se je tako seznanila z vrsto tudi nevsakdanjih športnih disciplin, na primer s športnim plezanjem, lokostrelstvom, umetnostnim kotalkanjem, navijaštvom, karatejem, kungfujem, rolkanjem, tenisom; skupno je bilo dvanajst različnih panog. Dejansko so pri vsakem športu s podkovanimi vzgojitelji opravili neke vrste poskusni trening. Vseskozi je vadeče, ki so bili razdeljeni v šest skupin, zaznamovanih z različno barvo, spremljalo neverjetno lepo poznopoletno sončno vreme, ves čas pa je nad njimi budno bdela – in se z njimi igrala – simpatična zelena žabica Skokica, maskota Združenja slovenskih športnih društev v Italiji.

Pri vključenih društvih in pri ZSŠDI-ju so bili zelo zadovoljni z obračunom Skokičine poletne športne šole, pobude, ki jo menda gre v prihodnje ponoviti. Izjemno navdušeni so bili tudi otroci in njihove družine, številni namreč menijo, da je pred izbiro športne panoge, ki bi jo gojili, pomembno spoznati čim več športov (vedno namreč ni priložnosti, da bi se preizkusili v vseh) in doživeti čim več različnih gibalnih izkušenj.

Preberi tudi

Tekmovanja spet zamrznjena

Šport

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme