V osrčju Evrope z odprtim srcem

Sodelavci Slovenske in Škofijskih karitas smo bili povabljeni v Bruselj, kjer smo obiskali Evropski parlament, Slovenski pastoralni center in Caritas Evropa. Glavni cilj potovanja pa je bilo odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. V ta namen je v nedeljo, 29. septembra, v Bruselj šel poln avtobus umetnikov – avtorjev razstavljenih del in sodelavcev Karitas. O umetnikih vedno pravimo, da združujejo lepo in dobro, zato je tokratno druženje obogatilo tako umetnike kot tudi sodelavce Karitas.
V ponedeljek smo si pod vodstvom Andreja Černigoja, asistenta gospoda Peterleta, najprej ogledali nekatere znamenitosti Bruslja in obiskali Slovenski pastoralni center, kjer nas je gostoljubno sprejel župnik Zvone Štrubelj in kjer smo imeli tudi skupno bogoslužje. V Evropskem parlamentu je Klemen Žumer, svetovalec Evropske ljudske stranke, predstavil zgodovino in delovanje Evropske unije. O vlogi evropskih poslancev in načinu dela je spregovoril Lojze Peterle, ki je tudi odgovarjal na zastavljena vprašanja. Sledil je še obisk Caritas Europa in odhod na Stalno predstavništvo RS pri EU na odprtje prodajne razstave Umetniki za karitas.
V lepih galerijskih prostorih predstavništva je razstavljenih 50 likovnih del od 39 različnih avtorjev, ki so sodelovali v 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. Poleg sodelavcev Karitas in umetnikov je bilo prisotnih tudi veliko Slovencev, ki živijo in delajo v Bruslju. V pozdravnem nagovoru je veleposlanik dr. Rado Genorio, stalni predstavnik RS pri EU, izrazil veselje nad razstavo v njihovih prostorih, kjer se dnevno srečujejo številne skupine, ki obiščejo Bruselj. O razvoju Karitas v Sloveniji je spregovoril generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic, o geslu razstave Pridite in poglejte pa ravnatelj Škofijske karitas Koper in predsednik Komisije za karitativno dejavnost Matej Kobal. Projekt Umetniki za karitas sem, s karitativnega vidika, predstavila Jožica Ličen in povedala, da je v dosedanjih katalogih Umetniki za karitas zapisanih 1286 imen avtorjev, ki so sporočilo o umetnosti in dobrodelnosti v slovenskem prostoru ponesli prav na vse celine našega planeta, ter, da je v vseh kolonijah nastalo 1980 likovnih del, od katerih jih 1250 že krasi stanovanja ali poslovne prostore kupcev, ostala so postavljena na stalnih razstavah ali potujejo. Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn je projekt predstavila z umetniškega vidika, ki se je trdno zasidral v slovenskem in svetovnem likovnem prostoru, saj so v njej sodelovali tudi profesorji različnih likovnih akademij, Prešernovi nagrajenci ali drugače uveljavljeni slikarji in kiparji. Razstavo je odprl evropski poslanec Lojze Peterle, ki je med drugim rekel: “Hvala, ker ste prišli v srce Evrope z odprtim srcem, da pomagate ljudem v stiski”. Med drugim je tudi opozoril, da je za stanje revščine v neki deželi odgovorna tudi politika, in se zavzel za odgovorno vladanje ter se pošalil, da ima Karitas veliko dela takrat, ko slabo dela politika.
Večer je obogatil povezovalec programa in strokovni sodelavec projekta Umetniki za karitas Jože Bartolj, ki je predvsem poudaril drugačnost projekta Umetniki za karitas, saj Karitas s kolonijo ne ustvarja lastne zbirke umetnin, ampak s pomočjo sodelujočih umetnikov širi med ljudi kulturo lepote in dobrote. Prisotne sta navdušili tudi glasbeni umetnici sopranistka Pia Brodnik in citrarka Damijana Praprotnik. Ob koncu programa je bila video projekcija nastajanja likovnih del na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino. Prisotni so nazdravili s protokolarnim vinom občine Ajdovščina, kulinarična gostitelja večera pa sta bila Irma in Hieronim Vidmar s Sinjega Vrha, kjer se, od samega začetka leta 1995, dogaja likovna kolonija Umetniki za karitas.
Razstava Umetniki za karitas bo v Bruslju do konca oktobra in že prvi večer so nekatere slike dobile nove lastnike, sklad Materinski dom Karitas pa nove darovalce.
Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas

Umetniki za Karitas v Bruslju

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme