V ospredju bosta kakovost in pristnost krajevnih proizvodov

Piše: Kat

Gorica Okusi ob meji 2023

V Gorici bo od četrtka, 21. septembra, do nedelje, 24. septembra, ponovno zaživela priljubljena poulična enogastronomska prireditev Okusi ob meji. Mesto bo preplavilo morje okusov, vonjav, pisanih in bogato obloženih stojnic – kar 344 jih bo in predstavljale bodo kulinarične specialitete več kot 30 držav. Pristojna občinska komisija jih je izbrala med 405 prijavami (60 več kot lani) na letošnjo, 18. prireditev. Na Okusih bo nekaj novosti, ki jih vsebuje pravkar sprejeti sklep občinskega odbora, v katerem je določena tudi porazdelitev območij in stojnic v mestnem središču. Potrjena je razdelitev mestnega središča po tematskih vaseh z ozirom na zemljepisna območja: teh bo 14, novost pa bo še območje, namenjeno institucijam, ki bo med Trgom Cavour in parkom za občinsko palačo, kjer bo tudi glasba v živo. Zemljevid okusov so letos spremenili, tako da bodo na Travniku stojnice poulične hrane in Orientalska vas, na Trgu sv. Antona pa Severnoevropska vas. V nasprotju s pričakovanji Francoske vasi ne bodo preselili, pri ljudskem parku ob Korzu Verdi bo kljub preureditvenim delom, ki trenutno potekajo, še vedno mogoče uporabljati površine.

Letos bodo organizatorji več prostora namenili stojnicam s t. i. počasno hrano (slow food), ki so lani požele velik uspeh in bodo tokrat nameščene v parku občinske hiše. Pomembno vlogo bodo imeli tudi izdelki z oznako Jaz sem FJk (Io sono FVG), ki potrjujejo trajnost podjetij iz dežele FJk ter pristnost kmetijskih in prehrambenih proizvodov – obiskovalci Okusov jih bodo našli pred občinsko hišo. “Kot smo napovedali ob zaključku lanske prireditve, nameravamo okrepiti število stojnic, ki ponujajo krajevne in deželne specialitete v luči leta 2025, ko bomo skupaj z Novo Gorico postali evropska prestolnica kulture. Območje na Trgu sv. Antona je lani delalo zelo dobro, nad pričakovanji, kar potrjuje, da je to prava pot,” je dejal goriški župan Rodolfo Ziberna. Občinska odbornica za velike dogodke Arianna Bellan je poudarila, da organizatorji vedno bolj ciljajo na kakovost razstavljavcev.

Na območju ljudskega parka na Korzu Verdi, ob Francoski vasi, bo t. i. Vas 3P, kjer bodo ponujali kruh, testenine in pice. Med Ul. Petrarca in Trgom Cesare Battisti bo, kot običajno, Avstrijska vas, v Ul. Roma pa Srednjeevropska vas. Tam se bosta začeli tudi Slovenska in Balkanska vas, katerih stojnice bodo delovale tudi v Ul. De Gasperi in na delu trga pred občinsko palačo. Afriška vas bo tudi letos na Verdijevem korzu med križiščema z ulicama Boccaccio in Santa Chiara. Prizorišče Morske vasi ostaja nespremenjeno – delovala bo na območju nekdanje tržnice na debelo, kjer bosta svoje specialitete ponujali tudi Latinska in Ameriška vas in bosta segali še v Ul. Cadorna in na Trgu krvodajalcev. Italijanska vas bo delovala med Korzom Italia, ulicami Diaz, Garibaldi in Mazzini ter Verdijevim korzom med ulicami Boccaccio, Dante in Oberdan. Na Trgu Rismondo bo Tržnica okusov, v Ul. Crispi pa bo prizorišče delovanja združenja Pro loco in drugih društev.

Kot rečeno, bo tudi na letošnjih Okusih v Ulici Crispi postavljena t. i. Slovenska vas – pravo naselje v središču Gorice odlično organiziranih postojank slovenskih združenj, ki jih usklajuje Zveza slovenske katoliške prosvete. Predsednik ZSKP Miloš Čotar nam je zagotovil, da bo Slovenska vas privabljala ljudi tudi septembra letos. “Prisotnost in vidljivost naših društev bi si želeli tudi okrepiti, saj se zavedamo, kako je pomembno biti zraven, prisotni. Dejstvo pa je, da je v zadnjih letih vedno več težav s prijavami na to veliko enogastronomsko prireditev. Stalno se spreminjajo pravila, take manifestacije so vedno bolj namenjene usposobljenim operaterjem iz tega sektorja. Reforma tretjega sektorja prav nič ne olajša prijave naših združenj, prej obratno. Že so mislili odpovedati,” nam je priznal Čotar, in vendar se bodo – kljub vedno večjim logističnim težavam in zahtevnim zakonskim predpisom – potrudili, da bo slovenska prisotnost na Okusih zagotovljena.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme