Aktualno

V Ogleju bo v petek, 12. julija, slovesno bogoslužje ob prazniku zavetnikov naše dežele

V Ogleju bo v petek, 12. julija, slovesno bogoslužje ob prazniku zavetnikov naše dežele

Sv. Mohor in Fortunat sta prva oglejska mučenca in vsako leto se v oglejski baziliki zberejo škofje nekdanjega oglejskega patriarhata, med njimi vedno tudi slovenski. Letos bo slovesno, petjezično mašo daroval predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti.

V Ogleju bo somaševanje škofov iz Slovenije, Italije, Avstrije vodil kardinal Gualtiero Bassetti, sveta maša bo slovesna in bo v petih jezikih, v latinščini, nemščini, slovenščini, furlanščini in italijanščini, pritostni pa bodo škofje in duhovniki iz območja nekdanjega oglejskega patriarhata. Slovenci smo krščansko vero in evropsko omiko dobili prav v Ogleju in je za nas ta praznik zelo pomemben, pa tudi na Slovenskem imamo več cerkva, ki so posvečene sv. Mohorju in Fortunatu, nenazadnje tudi Mohorjevo družbo, najstarejšo slovensko založbo.

Kardinal Gualtiero Bassetti je predsednik Italijanske škofovske konference in nadškof v mestu Perugia, v Oglej pa prihaja na povabilo goriškega nadškofa msgr. Carla Marie Redaellija.

Sveta maša bo ob 20. uri v oglejski baziliki, kardinal Gulatuero Bassetti pa bo ob 18.30 v dvorani Sala Romana zraven bazilike v Ogleju spregovoril na temo:

“Kotje bila  starodavna oglejska Cerkev, tako je današnja italijanska Cerkev v službi miru in živa priča evangelija v Sredozemlju in v Evropi.”

10.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!