V Novi Gorici šahovski turnir

Od 16. do 22. septembra

Po dveh letih premora bo največji odprti mednarodni šahovski turnir z najdaljšo tradicijo v Sloveniji 26. Hit Open ponovno razveselil vse ljubitelje šaha na Goriškem in širše. Odvijal se bo med 16. in 22. septembrom v Hitovem hotelu Perla v Novi Gorici. Gre za šahovski dogodek s priznano mednarodno udeležbo, ki je v vzor mnogim organizatorjem primerljivih turnirjev po svetu. Na njem Šahovski klub Nova Gorica pričakuje 115 igralcev iz 23-ih držav, celo  iz Indije, Singapurja in Združenih držav Amerike. Med njimi je trenutno prijavljenih 9 velemojstrov, ki prihajajo iz Italije, Danske, Slovenije, Avstrije, Srbije in Hrvaške. Domači Šahovski klub Nova Gorica pa si veliko obeta od najvišje rangiranega igralca Jurija Zamara Kodelja, za katerega verjamejo, da mu bo zelo hitro uspelo pridobiti mednarodni naziv FIDE mojster.

Matjaž Lovišček, predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica in direktor turnirja 26. Hit Open 2022, je na današnji novinarski konferenci, na kateri smo predstavili prihajajoči turnir, povedal: “V Šahovskem klubu Nova Gorica smo zelo veseli, da se letos na sceno spet vrača tradicionalni mednarodni odprti šahovski turnir Hit open, ki bo čez par dni zaživel v 26. izvedbi. Jubilejni 25. turnir smo izvedli januarja 2020. Lani pa turnirja zaradi razmer žal nismo mogli izvesti. Kljub temu je ideja o turnirju in šahu na Goriškem nasploh ostala, tako da verjamemo, da je v šahu še vedno prihodnost. Opažamo tudi, da je naš turnir vedno bolj prepoznaven v svetu, kajti na turnir je trenutno prijavljenih 115 igralcev iz kar 23-držav. Vsi že komaj čakamo petek!”

Pomembno vlogo pri izvedbi turnirja ima družba HIT. Njena predstavnica za odnose z javnostmi Mašo Koglot je povedala: “Podpora temu priznanemu mednarodnemu turnirju je skladna z vztrajnimi prizadevanji družbe HIT za razvoj turizma na Goriškem. Obenem pa dobro sodelovanje s Šahovskim klubom Nova Gorica pomeni doprinos k spodbujanju športnega udejstvovanja mladih, z željo, da bi s popotnico, ki jim jo daje šport, lahko tudi kasneje v življenju vlekli zmagovalne poteze.”

Nova Gorica s številnimi odmevnimi prireditvami, kot je tudi šahovski turnir Hit Open, postaja vse bolj priljubljena za obiskovalce, turiste in športne navdušence. Za to si na novogoriški občini, kot poudarja podžupan Simon Rosič, še posebej prizadevajo: “Pri šahovskem  turnirju Hit Open gre za zmes tradicije, kvalitete in entuziazma s predsednikom Matjažem Loviščkom na čelu. Poslanstvo lokalne skupnosti vidim v prepoznavanju teh zgodb. Obenem pa se zavedamo multiplikativnih učinkov turnirja na lokalno okolje (povečano število nočitev, promocija destinacije, …) Ta mednarodni dogodek postavljamo ob bok ostalim odmevnim prireditvam, kot so: kolesarska dirka Po Sloveniji, Giro d’Italia, Rally Nova Gorica, tekmovanja v kajaku ipd.). Pri vseh večjih prireditvah se povezujemo različni akterji, tokrat posebno zahvalo namenjam Šahovskemu klubu Nova Gorica, družbi HIT in Mladinskemu centru Nova Gorica.«

Ambasadorka turnirja 26. Hit Open 2022 je dr. Jana Krivec, šahovska velemojstrica, sedemkratna članska državna prvakinja v šahu, članica olimpijske ekipe v Erevanu, Elisti in Istambulu. Poudarila je: »Zelo sem ponosna, da sem lahko ambasadorka 26. zaporednega šahovskega turnirja HIT Open 2022. Naš kraj vzdržuje enkratno tradicijo turnirja v Sloveniji. Tudi meni osebno je ta turnir v preteklosti veliko dal, tudi z vidika tekmovalnosti. Poleg tega ima šah res ogromno možnosti za razvoj različnih veščin.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme