V nedeljo predvajanje nemega filma Maciste all'inferno z glasbo v živo

Kulturni dom Gorica / Prvič kinokoncert

Kulturni dom v Gorici bo v nedeljo, 13. marca 2022, ob 18. uri prvič gostil nenavadno projekcijo nemega filma s spremljajočo glasbo v živo. Na sporedu bo namreč italijanski nemi film Maciste all’inferno – Maciste v peklu iz leta 1926.

Italija je takrat poznala celo serijo nemih filmov o junaku-silaku dobrega srca, ki izhaja iz grške mitologije. Tega junaka iz preteklosti je še pred 1. svetovno vojno italijanskim okusom prilagodil pesnik in pisatelj Gabriele D’Annunzio. Na to temo so še pred vojno, med njo in po njej posneli vrsto filmov, v katerih je glavnega junaka igral Bartolomeo Pagano. Ta igralec je igral tudi v filmu Maciste v peklu. Film se navezuje na Dantejev Pekel, Maciste pa se v vlogi “dobrega velikana” spopada z dobrim in zlom ter se bori proti zlobnim hudičem in zapeljivim hudičelam. To je bil eden zadnjih nemih filmov, kajti že leto kasneje so se pojavili ozvočeni filmi, ki so kaj hitro prinesli korenite spremembe v industrijo filma in postopoma povsem osvojili tržišče. Dotlej so glasbeno spremljavo filmov opravljali glasbeniki, zlasti pianisti, ki so v živo interpretirali dogajanje na filmskem platnu.

Po drugi svetovni vojni, zlasti v petdesetih in šestdesetih letih, so v Italiji posneli veliko filmov, v katerih so glavne junake Macista, Herkula, Sansona in druge igrali slavni silaki-bodibilderji, kot npr. Steve Reeves, Gordon Scott, Gordon Mitchell itd.

Film v Kulturnem domu bo potekal “po starem”: filmsko predstavo bo spremljala glasba v živo, in sicer bo za to poskrbel  Zerorchestra s pomočjo pihalnega tria Glasbene akademije Naonis. Prireditelji filmskega večera so pojasnili, da so film  restavrirali leta 2009. To sta opravila Državni muzej za film iz Turina in Fundacija Cineteca iz Bologne.

Nenavaden filmski večer v goriškem Kulturnem domu ima čezmejni značaj, saj nastaja v sodelovanju med Kulturnima domovoma iz Gorice in Nove Gorice. Pri tem sodelujejo še La Cineteca del Friuli, Kulturno združenje Cinemazero, združenje Naonis iz Pordenona, društvo Kinoatelje iz Gorice, Državni muzej filma, združenje Transmedia in kulturno društvo Sergio Amidei iz Gorice. Pokrovitelji prireditve so Dežela FJK, Fundacija Friuli ter občini Gorica in Nova Gorica (GO!2025).

Predprodaja oz. rezervacija vstopnic je možna pri blagajni Kulturnega doma v Gorici (ul. Brass 20, tel. +39 0481 33288, info@kulturnidom.it).

Organizatorji opozarjajo udeležence na upoštevanje zakonskih predpisov v zvezi s koronavirusom (Potrdilo PC, varnostna razdalja, uporaba zaščitnih mask).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme