“V našem telesu moramo biti doma!”

Piše: Kat

Rupa / Predavanje Romane Teržan

Jetra so največja žleza v telesu, ležijo pod desnim rebrnim lokom in so sposobna naravne regeneracije. “Jetra so poleg ledvic naš glavni filter. Rečemo lahko tudi, da so naš energetski general,” je številnemu občinstvu razložila fizioterapevtka in izvedenka v naturopatiji Romana Teržan, ki je na večeru z naslovom Pomlad – čas, ko krepimo naša jetra spregovorila o vlogi, ki jo ta organ ima v človeškem telesu. Večer je organiziralo Prosvetno društvo Rupa – Peč na sedežu društva v Rupi v sredo, 20. marca, spadal pa je v niz srečanj projekta sovodenjske občine Vsi za enega – eden za vse.

Romana Teržan je dejala, da imajo jetra več kot 500 funkcij – tvorijo žolč, v njih se čisti kri, skladišči sladkor, nastaja holesterol, se uravnava strjevanje krvi, se tvorijo vitamini, beljakovine, minerali in še marsikaj. “Jetra pa tiho trpijo,” je dejala, saj so zelo slabo oživčena in človek ne čuti bolečine, ko ima motnje v delovanju jeter ali celo bolezen. Obče znano je, da so kajenje, pitje alkohola, nepravilna prehrana, uživanje mamil in zdravil ter pitje energetskih pijač pravi sovražniki jeter, verjetno pa sami zelo malo vemo o tem, kako lahko jetra okrepimo. Romana Teržan je razložila, da uravnovešena jetra obujajo v človeškem organizmu občutke, kot so ljubezen, sočutje, potrpežljivost, v obratnem primeru pa se rodi jeza, ki je tudi po tradicionalni kitajski medicini čustvo, vezano na jetra. Po besedah naturopatinje je jeza lahko negativno ali pozitivno čustvo – to je odvisno od načina, kako jo izkoristimo. Če jezo v sebi zakopljemo, se bo spremenila v bes, zamero, in to bo v nas delovalo kot strup za zdravje, po drugi strani pa lahko jezo pretvorimo v moč, spremembo, pozitivno čustvo.

Spomladi se naše telo začenja spreminjati, “energija ledvic prehaja v energijo jeter – če nam ledvice ne dajejo energije, občutimo pomladansko utrujenost.” To je pravi čas za spreminjanje prehranskih navad, čiščenje našega telesa, pa tudi našega doma, čas, da odvržemo, kar je slabega in dodamo nekaj dobrega, novega, da krepimo naša jetra. Romana Teržan je razložila, da obstaja več morfoloških tipov človeka, to so jetrni, srčni, vranični, pljučni in ledvični. Vsak morfološki tip ima svoje značilnosti, jetrni je npr. vitke postave, pokončne drže, ima nizko čelo, oster pogled, močno čeljust, bujne, pogostokrat temne lase, značajsko pa so ti ljudje izredno samozavestni, karizmatični, vodilni, perfekcionisti, včasih skoraj ukazovalni. Energetsko zamaščena jetra prepoznamo po povišanju holesterola, rjavih madežih na koži, izpuščajih, poslabšanju vida, pekočih, srbečih oči, bolečinah v mišicah, nespečnosti, ki se navadno pojavi med prvo in tretjo uro ponoči, ko jetra delujejo maksimalno. Glede hrane, ki energetsko krepi jetra, je naturopatinja priporočila zauživanje vse zelenolistnate zelenjave, predvsem pa grenke zelenjave, radiča, regrata, artičok, rukole, koromača, koprive. Protivnetno deluje tudi kurkuma, ki jetra krepi, prav tako ima veliko pozitivnih učinkov na naše telo regrat, zelena, predvsem zelenin sok, pa je zelo učinkovita za čiščenje jeter in črevesja.

Vsi neradi slišimo, česa ne smemo jesti, gostja večera pa je vseeno priporočila, da bi se morali predvsem spomladi izogniti pitju kave, čokoladi, kakavu, kisu, paradižnikom, melancanam, papriki, orehom in mandljem. “Vse se da, če se hoče!” Tudi preveč mesa škodi, mleko in mlečni izdelki ravno tako niso primerni za jetra, “kravje mleko nas zasluzi”.

Romana Teržan je z zbranimi delila številne koristne nasvete in recepte, predvsem pa je ustvarila jasno sliko o tem, kako človeško telo deluje kot celota, kako so vsi organi povezani in delujejo skupaj, harmonično, kako se moramo potruditi, da bomo v našem telesu doma.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme