V Nabrežini priminil industrialec Guido Pizzul

Piše: Mch

V Nabrežini in na Tržaškem je včeraj odjeknila žalostna vest o smrti kamnarskega industrialca in trgovca, Guida Pizzula. Dočakal je 91 let. S svojim delom je vsestransko razvil družinsko gospodarsko dejavnost in ponesel po vojni ime Nabrežine v svet.

Bil je najstarejši predstavnik rodbine furlanskega rodu iz Moša, ki je bila od srede 19. stoletja prisotna v Nabrežini, ko je ta postajala industrijski okoliš. Pizzuli izkopavajo in obdelujejo kraški apnenec že več kot 140 let. Z delom in trudom so v dveh generacijah iz obrtnikov postali industrialci, ki so po vojni zaposlovali do 40 delavcev. 

Pokojnik, ki je bil po mami Križan, je obvladal slovensko narečje. Odraščal je v vasi in kaj kmalu sledil očetu pri delu. Med vojno so ga prišli iskat domov partizani z namenom, da bi se jim pridružil. Mama, ker je bil star šele 15 let, ni dovolila, da bi sina odpeljali. Po vojni je dokončal šolo za geometra, v 60. letih je od očeta prevzel vodstvo tovarne.

Nabrežinski kamen so Pizzuli prodajal v Italijo, nemško govoreč prostor in severno-evropske države. Bivša Jugoslavija je za njih predstavljala naravno območje za prodajo marmorja in granita iz celega sveta. Od 80. let prejšnjega stoletja dalje so Pizzulova podjetja stopila na pot pospešenega trgovanja. 

Med pomembnimi deli, na katera so pri Pizzulu ponosni, je dobava nabrežinskega kamna za gradnjo tretje linije milanske podzemne železnice in tlakovanje prestižnega trga na Dunaju. Svoje in druge materiale izvažajo na Kitajsko, v Indijo, Avstralijo, Japonsko, Južno Korejo, ZDA in druge države.

Kdor ga je poznal, se ga spominja kot resnega podjetnika ter prijetnega sogovornika, ki je zelo dobro obvladal svoj poklic. Bil je premočrten in spreten poslovnež. Kdor je z njim imel delovne stike, ve povedati, da je pri njem dana beseda veljala.

S Pizzulom je odšel protagonist širše uveljavljene industrijske dejavnosti, ki je s svojim delom prispeval k razvoju in blagostanju skupnosti. Malodane do zadnjega je ohranil mladostni zanos in je snoval nove razvojne načrte. Umrl je za posledicami covida 19 oz. možganske kapi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme