V Nabrežini enkratna ponovitev predstave Kako postati Slovenci v 50 minutah

Kako postati Slovenci v 50. minutah je ena najbolj uspešnih in igranih komornih predstav Slovenskega stalnega gledališča. Ogledalo si jo je veliko slovenskih in italijanskih gledalcev, ki so se zabavali ob duhoviti predstavitvi obmejnih navad in razvad v odnosu do sosedov bližnje države.

Režiserka Sabrina Morena je pred leti pomislila, da bi besedilo avtorice Laile Wadia Kako postati Italijani v 40. minutah lahko doživelo novo različico, ki bi se poigrala z lokalnimi stereotipi. Nastala je tako komična enodejanka, ki so jo skupaj z režiserko napisali Martina Kafol, Martin Lissiach in Danijel Malalan, ki je tudi glavni protagonist. Predstava, ki traja nekaj več kot 50 minut, bo v soboto, 17. julija ob 21.00 zaživela na trgu v Nabrežini v sklopu festivala Karsiart. Njena posebnost je jezikovna dostopnost, saj je popolnoma dvojezična.

Gledalci se bodo lahko naučili, kateri so prazniki, tradicije in ustanove ključnega pomena za slovensko skupnost v naši deželi, a tudi primerne uporabe in izgovorjave nekaterih besed. Šaljive in posodobljene priredbe slovenskih mitov, koristni priročniki za čim uspešnejšo »uporabo« osmic ali slovenskih nakupovalnih središč, nasveti za boljše medsebojno razumevanje v vsakdanjih situacijah so samo nekatera poglavja v dolgi vrsti zabavnih prizorov, v katerih se bo obmejni gledalec zlahka prepoznal in še toliko bolj zabaval. Pri koprodukciji z Glasbeno matico in kulturnim društvom Razseljeni sodelujeta tudi harmonikar Boštjan Zavnik (v živo) in igralec Alessandro Mizzi (na posnetkih).

Predstava je s prostim vstopom, rezervacija pa je obvezna na booking@karsiart.org ali 3664218001.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme