Slovenija

V letu 2019 nujne reforme pomembnih dejavnosti!

V letu 2019 nujne reforme pomembnih dejavnosti!

Piše Marijan Drobež / V Sloveniji je nad 75 odstotkov prebivalstva katoliške vere

Oziram se za krajši čas nazaj, v obdobje Božiča, zelo številnih jaslic in pričakovanja novega leta. Cerkve so bile skoraj povsod bolje obiskane, kot so med letom, maše in drugi cerkveni obredi pa so odsevali pomembnost in svetost obdobja, s poudarkom na rojstvu Jezusa. Celo politiki, najbolj predsednik države Borut Pahor, so v svojih javnih posegih oziroma novoletnih poslanicah govorili o nujnosti pomiritve v naši družbi, strpnosti, spravi in uresničitvi drugih pogojev in nalog za demokratizacijo in razvoj Slovenije.
Želimo in pričakujemo vse to, vendar so razmere drugačne, na večini področij pereče. Zaradi prihajanja nezakonitih migrantov iz afriških in azijskih držav in strpne politike do njih Slovenija ni več varna pred morebitnimi terorističnimi napadi, ki se sicer dogajajo v nekaterih drugih evropskih državah. Demokracija je omejena, celo utišana, v državnem zboru, kjer poslanci iz vladajoče koalicije petih političnih strank izvajajo stalen in vztrajen bojkot vseh zakonskih in drugih predlogov, ki jih v parlamentarni postopek vlagajo poslanci iz Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije, stranke krščanskih demokratov. Vlada je sicer manjšinska, toda lahko odloča, kar jo je volja, ker zanjo glasujejo tudi poslanci iz ideološko in politično skrajno leve stranke, Levica.
Tudi do reform (preobrazbe ali preureditev) v zdravstvu, pokojninskem sistemu in na delovno-pravnem področju, ki bi jih letos vendarle začeli izvajati, imajo stranke različne poglede in stališča in zato mnogi menijo, da jih bo, kljub ponavljajočim zahtevam in opozorilom organov evropske povezave, težko uresničiti. Obstoječe razmere in odnose v Sloveniji odražajo tudi odmevi v tedniku Demokracija. V njem so zapisali, “da prihaja leto, ko bomo še glasnejši! V letu 2018 nas je poskušala levica prepričati, da glavna težava Slovenije niso revni, lačni, prevelik javni sektor ali beg možganov v tujino, ampak so tisti, ki razmišljajo drugače kot vlada”. Časnik Demokracija tudi sporoča, da si bo skupaj s svojimi bralci prizadevala za osvobojeno Slovenijo. Sporen pa se zdi članek znanega poslanca iz SDS, Branka Grimsa, v katerem zatrjuje, “da globalno segrevanje našega okolja, kot ga opisujejo politični levičarji, ne obstaja. Je domišljija (mit) ”. V tedenskem magazinu Reporter pa so zapisali, “da je bil premier Marjan Šarec ime leta 2018”. V isti številki Reporterja pa so tudi zatrdili, “da je bil Marjan Šarec prevara leta 2018”.
Ob pričetku leta 2019 so zelo pomenljiva razmišljanja Miroslava Mozetiča, nekdanjega predsednika ustavnega sodišča, in Stanislava Zoreta, ljubljanskega nadškofa metropolita. Miroslav Mozetič je v komentarju o stanju pravne države in demokracije, objavljenem v časniku Slovenski čas, ki je priloga tednika Družina, zapisal: “Brez svobode izražanja ni demokracije. V Sloveniji je vse bolj očitno, da se poskuša utišati politično opozicijo in tudi tisti del javnosti, ki ima stališča in zagovarja prepričanja, ki se ne skladajo s politično večino ali prevladujočo ideologijo. Težko si je drugače razložiti vso to gonjo sedanje vladajoče politike, že upokojenih politikov, raznih od države izdatno financiranih ‘nevladnih organizacij’ in društev, tudi novinarskih, okrog t. i. sovražnega govora. V to igro sta se že vključili tožilstvo in sodstvo. Je namen vsega tega ustrahovanje in utišanje politične opozicije in drugače mislečih? Zakaj se je v to vključil predsednik vlade? (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

13.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!