V Laškem smo se poslovili od don Renza Boscarola

Danes, v soboto, 13. marca, smo se v Ronkah v cerkvi sv. Lovrenca s pogrebno mašo, ki jo je popoldan ob somaševanju duhovnikov daroval goriški nadškof msgr. Carlo Maria Redaelli, poslovili od don Renza Boscarola, duhovnika, časnikarja, kulturnika in “človeka II. vatikanskega koncila, ki je imel rad tudi nas Slovence.

Ob strogem upoštevanju pravil, ki jih narekuje pandemija, smo se od pokojnega don Renza spoštljivo poslovili vsi tisti, ki smo ga imeli radi, kot je on imel nas rad. Bilo nas je veliko, pri maši seveda malo, kot to zahtevajo pravila varnostnih razdalj, smo se pa od njega poslovili že prej. Vrste vernikov in prijateljev pokojnega don Renza so se vile že od ranih ur pred krsto, ki je bila položena v cerkvi.

Pogrebno mašo je daroval goriški nadškof msgr. Carlo Maria Redaelli, ob njem sta bila dekan don Paolo Zuttion in kaplan Mirko Franetovich, somaševali pa so še duhovniki  msgr. Armando Zorzindon Sergio Ambrosi, don Luigi Fontanot, don Giorgio Giordani, don Pierpaolo Soranziodon Ignazio Sudoso, don Giovanni Sponton, don Vasile Şoptea, padre Renato Ellero in don Umberto Bottacin.

Med homilijo je goriški nadškof podčrtal predvsem dejstvo, da je don Renzo Boscarol ljubil, imel rad ljudi, kot je tudi povedal, da se je dobesedno razdajal. Povedal je tudi, da se je don renzo Boscarol v svojem testamentu označil kot “človeka iz Laškega in Bizjaka, a predvsem državljana sveta”.

Med mašo je v slovenščini prebral toplo misel o don Renzu in prošnjo zanj inž. Karlo Mučič. Peta pogrebna maša je bila v italijanskem jeziku, poleg slovenščine pa se je slišalo tudi furlanščino.

Ob koncu pogrebne maše so se od don Renza Boscarola poslovili predstavnik pastorlanega sveta župnije iz Ronk Alessandro Pierobon , župan Livio Vecchiet, v imenu časnikarskih kolegov pa predsednik Časnikarske zbornice FJk Cristiano Degano.

Po maši je skromen pogrebni sprevod pospremil truplo don Renza Boscarola na tamkajšnje pokopališče, kjer bo počival v družbi duhovnikov.

Morda je najlepše besede o don Renzu dejal časnikarski kolega Salvatore Ferrara, ki je v župniji in drugod veliko sodeloval z don Renzom zadnja leta: “Bil je duhovnik za ljudi in med med ljudmi.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme