V koaliciji poslušni premieru Marjanu Šarcu, samo da se obdržijo na oblasti!

Iz lastnih izkušenj in prepričanja vem, da trditve o tem, da v času oddiha in počitnic ni takih dogodkov in stanj, ki bi bili vredni časnikarske pozornosti in objave, niso resnične in prepričljive. To ni obdobje t. i. “kislih kumaric”, kot se glasi ustaljena krilatica, že zato, ker življenje neprekinjeno poteka in z njim tudi vsi družbeni tokovi, ki jih je pač potrebno ovrednotiti in zaznamovati. Ena izmed zanimivih in pomembnih novic je zdaj, denimo, ta, da se bo slovenski turizem tudi letos, že šesto leto zaporedoma, končal z rekordnimi uspehi in številkami. O tem sem delno že poročal, zdaj pa navajam, da o Sloveniji vse več pišejo oziroma govorijo tudi razni svetovno znani mediji. Tako zatrjujejo, “da je Slovenija skriti zeleni biser Evrope”. V našem tedniku pa le še opomba, zgovorna in pomenljiva, da doma med počitnicami ostaja kar okoli četrtina Slovencev.
V Sloveniji je tudi v letošnjem počitniškem času nenavadno veliko število raznolikih in zanimivih dogodkov, pri čemer pa politične stranke, ki v njih sodelujejo, izvajajo in utemeljujejo zgolj svojo politiko in delovanje, hkrati pa omenjajo tudi domnevno zavzemanje za koristi ljudi, volivcev. Bolj neposreden in spoštljiv odnos do javnosti imajo cerkveni oziroma katoliški mediji, na vrhu je slovenski katoliški tednik Družina.
Premier Marjan Šarec je ponovno uveljavil svojo zamisel, izbiro in voljo pri določanju kandidata za slovenskega komisarja v novoizvoljeni Evropski komisiji. Odločil se je za to funkcijo predlagati Janeza Lenarčiča, ki je zdaj stalni predstavnik Slovenije pri EU. Opisujejo ga kot klasičnega visokega uradnika (nekateri tako osebo imenujejo birokrat) brez političnega vpliva, ki nikoli ni imel političnih ambicij. Bil je uspešen sodelavec dr. Janeza Drnovška, prav tako Janeza Janše. Marjan Šarec se o svojem kandidatu za evropskega komisarja iz Slovenije ni posvetoval z nobeno politično stranko iz vladajoče koalicije. Odločil se je sam, kar naj bi po mnenju drugih strank in kritikov pomenilo nespoštovanje partnerjev v vladi in to, da je bil uporabljen neprimeren način. Premier odgovarja, da njegovo ravnanje pri odločanju o kandidatu za evropskega komisarja iz Slovenije kritizirajo tisti politiki, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem polomu imenovanj za evropskega komisarja. Tedaj je vlada izbrala tri kandidate za omenjeno funkcijo, ki pa so se kar sami predlagali. Posledica je bila zavrnitev Alenke Bratušek na zaslišanju v evropskem parlamentu ter imenovanje skoraj anonimne Violete Bulc za evropsko komisarko iz Slovenije. V Sloveniji je bila skoraj neznana, kar bo ostala do bližnjega konca mandata; Violeto Bulc pa so do pred kratkim “rinili”na eno prvih mest v javnomnenjskih anketah in raziskavah.
Predlog premiera Marjana Šarca so na seji vlade potrdili vsi ministri vladajoče koalicije razen treh ministrov iz stranke Socialni demokrati, ki so glasovali proti imenovanju Janeza Lenarčiča za novega evropskega komisarja iz Slovenije. Prevladali so, skratka, ministri iz drugih strank koalicije in se s svojim glasovanjem znova v celoti podredili značajsko nepredvidljivemu Marjanu Šarcu. Podreditev iz razloga, da ohranijo svojo dobro plačano funkcijo in da ostanejo na oblasti. Najbolj prizadeti in užaljeni so v stranki Socialni demokrati, ki so v procesih po evropskih volitvah pričakovali hiter, nov politični vzpon svoje evropske poslanke, Tanje Fajon. Stranka je bila prepričana, da bo ona postala evropska komisarka, tudi zato, ker je na volitvah v evropski parlament prejela največ glasov, veliko več kot druge kandidatke oziroma kandidati. Toda Tanja Fajon se je sama onemogočila in izločila iz tekmovanja za evropsko komisarko, s tem, da je skupaj z evropskim poslancem iz svoje stranke, Milanom Brglezom, nastopila in glasovala proti novi predsednici Evropske komisije, nemški krščanski demokratki Ursuli von der Leyen. Tanja Fajon je bila osamljena v nastopanju in glasovanju, saj so celo druge poslanke oziroma poslanci iz njene politične skupine, zastopani v evropskem parlamentu, glasovali za novo predsednico Evropske komisije. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Vladni zakon o financiranju zasebnih osnovnih šol zavrnjen

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme