Aktualno

V Italiji ni invazije migrantov

V Italiji ni invazije migrantov

To trdi italijanska ministrica za notranje zadeve Luciana Lamorgese

Italijanska ministrica za notranje zadeve Luciana Lamorgese je zavrnila navedbe, da se Italija sooča z invazijo migrantov. Kot je pojasnila v pogovoru za petkovo izdajo dnevnika La Repubblica, se število migrantov, ki prihajajo v Italijo, zmanjšuje – lani jih je po ministričinih besedah prišlo 22.000, letos doslej 9600.

Od septembra je sicer število prebežnikov, ki prihajajo na jug Italije, znova poraslo, a tega po navedbah ministrice ne gre pripisati nevladnim organizacijam, ki v Sredozemskem morju rešujejo migrante. “Leta 2018 je v Italijo z manjšimi plovili prispelo 6000 migrantov, letos 7500,” je po poročanju STA povedala Lamorgesejeva, ki je dodala, da je ta trend opazen od aprila. V pogovoru je omenila tudi izid pogajanj z drugimi članicami EU o prerazporeditvi migrantov. Kot je povedala, sta Francija in Nemčija privolili, da bosta sprejeli 70 prebežnikov, ki jih je rešila ladja Ocean Viking.

Ministrica je še zavrnila navedbe svojega predhodnika, vodje skrajno desne Lige Mattea Salvinija, da je Italija pripravljena odobriti vračanje migrantov iz Nemčije s čarterskimi letali. “Nič še ni odločeno,” je poudarila. Dodala je, da je v skladu z dublinsko uredbo, po kateri je za obravnavo prošenj za azil odgovorna tista država EU, kjer begunci prvič stopijo na ozemlje unije, prejšnja vlada Lige in Gibanja pet zvezd sprejela 2331 zavrnjenih prosilcev za azil. Letos je bilo po njenih besedah v skladu z dublinsko uredbo Italiji vrnjenih 1351 prosilcev za azil.

03.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!