Dežela FJk

V iskanju zakladov

V iskanju zakladov

Dan spomina Slovenske zamejske skavtske organizacije

Člani Slovenske zamejske skavtske organizacije so se v nedeljo, 17. februarja, zbrali pri svetišču na Repentabru, da bi obeležili spomin na ustanovitelja skavtizma Badna Powella. Skavte in skavtinje so v glavnem zboru obiskali trije junaki iz različnih zgodb: Mowgli je volčiče in volkuljice prosil za pomoč pri iskanju skritega zaklada v džungli, Robinson Crusoe je izvidnike in vodnice povabil na daljni otok, Indiana Jones pa je roverje in popotnice vodil pri iskanju zaklada. Tako so se pustolovci po sv. maši v cerkvi na Repentabru, ki jo je daroval g. Bedenčič, odpravili vsak po svoji poti.
Najmlajši člani SZSO so se morali izkazati v različnih preizkušnjah, ki so od njih zahtevale dobro izpiljene čute. Naloge so uspešno opravili in tako odkrili, da se Bela kača, ki varuje zaklad, skriva v Mrzlih brlogih. Približali so se ji in si prilastili ankus, bodalo. Začeli so se prepirati, saj so ga vsi hoteli zase. Na koncu pa so se vsi skupaj odločili, da je najbolje, da ankus vrnejo in se s tem izognejo prepirom. Odkrili so namreč, da so nekateri zakladi veliko pomembnejši od materialnega bogastva, zato so Beli kači obljubili, da bo ostalo mesto, kjer se skriva zaklad, skrivnost. Vsak volčič je nato na staro kačjo kožo napisal, kaj je zanj pravi zaklad.
Skupine izvidnikov in vodnic so se odpravile na oddaljeni otok in poiskale svoje zatočišče. Tam so na vidno mesto postavile delček šifriranega sporočila. Nato so člani čete z reševanjem različnih nalog in z napadom drugih skupin postopoma dobili ključ, s pomočjo katerega so razbrali celotno sporočilo. Šlo je za misel Badna Powella, ki je mlade nekako spodbujal iskanje pustolovščine tudi v modernem svetu.
Najstarejši člani SZSO so se podali na pot v trojicah. Na osmih postojankah so morali opraviti različne naloge, ki so zajemale različne spretnosti in znanja. Pravilni odgovori in uspešno opravljene naloge so omogočili klanovcem, da so dobili črke, iz katerih so morali tvoriti besedo, ki jih je vodila do zemljevida, na katerem je bilo označeno mesto skritega zaklada. Čeprav so bili na začetku razdeljeni v trojice, so ob koncu spoznali, da bodo lahko zaklad našli le s skupnimi močmi. Tako so klanovci vendar odkopali skrinjo in odkrili, kaj se skriva v njej: sladkarije, kompasi in misel o opravljenih izbirah, ki jo je napisal ustanovitelj skavtizma Baden Powell.
Popoldne so se vsi zbrali pri stari šoli na Colu in si pri tabornem ognju navdušeno pripovedovali o svojih pustolovščinah. Pesmi, iger in bansov seveda ni manjkalo. Ob tej priložnosti, kjer so se zbrali vsi trije stegi SZSO (Gorica, Trst in Kraški steg), so odgovorni predstavili tudi novo številko skavtske revije Jambor. Razkrili so še letošnjo novost: če bi kdo, ki ni član organizacije, rad prebiral Jambor, naj piše na elektronski naslov jambor. szso. @gmail. com ali pa naj se oglasi na številki 3480841705. Na koncu srečanja je izzvenela še Pesem slovesa, s katero so se vsi prisotni poslovili in si obljubili, da se bodo kmalu še kdaj srečali in vsi skupaj doživeli veliko novih pustolovščin.

Radodarna puma

20.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!