V Idrski dolini in Čedadu

Minulo soboto je bilo v Benečiji na sporedu kar nekaj bogatih kulturnih prireditev. Prebivalci Idrske doline in sosednje kanalske občine so v prikupni gostilni v Britofu spoznavali Kraševce in kraške znamenitosti. Večer je priredilo kulturno društvo Val Judrio-Idrska dolina ob podpori prijateljev od Banov pri Trstu.
Glavna gosta večera sta bila fotograf in jamar Ludvik Husu, tokrat je v Idrski dolini predstavil svojo razstavo fotografij o Lipici in lipicancih, ter arhitekt Stojan Lipold, ki je z bogato diaprojekcijo domačinom predstavil Kras od A do Ž.
Ludvik Husu je sicer po poklicu upokojeni konjar in je doma iz Orleka pri Sežani. Petindvajset let je služboval v Lipici, svoje življenje pa je posvetil tudi raziskovanju podzemlja in prostovoljnemu delu pri gasilcih, za kar je prejel tudi priznanje Občine Sežana. Že kot kratkohlačnika so ga mikale skrivnosti kraških jam, zelo zgodaj se je pridružil Jamarskemu društvu Sežana, za njim so številna pomembna odkritja, jama bogata na arheoloških najdbah pa je po njem dobila celo ime. Tokrat se Ludvik prebivalcem Idrske doline ni predstavil kot jamar, a predvsem kot fotograf in ljubitelj konj. V okviru razstave, ki bo v okrepčevalnici v Britofu na koncu Idrske doline vsak konec tedna na ogled do polovice januarja, je občinstvu predstavil zbirko fotografij o Lipici, lipiški krajini in lipicancih. Ludvika Husuja je občinstvu predstavila novinarka Olga Knez.
Stojan Lipolt, arhitekt iz Divače, je krajanom prek obsežnega niza diapozitivov predstavil Kras. Ob fotografijah nam je predstavil kraško pokrajino, arhitekturo, kulturno in naravno dediščino ter seveda kraško podzemlje in številne pojave, ki so z njim povezani. Njegov pogovorni večer, kot sam rad imenuje svoje nastope, je zelo natančen in zaobjema vse, kar si človeška radovednost sploh želi vedeti o Krasu. Vajeni smo namreč, da pojem Krasa enačimo predvsem s teranom, pršutom ali gmajno. Stojan pa nam je prek diapozitivov nazorno opisal, kaj vse pomeni in ponuja Kras, katere so njegove arhitektonske značilnosti, kakšna neverjetna čudesa so ujeta v kraško krajino ter skrivno podzemlje. Publika si je lahko ogledala kraške hiše, vasi, naravne znamenitosti, jame, kraške suhe zidove, pastirske hiške, vojaška pokopališča in še veliko drugega.
Večer v Britofu so seveda popestrile harmonike, nekaj jih je prišlo s Krasa, zaigrala sta Rado Andolšek in Igo Radovič, z njima pa še Benečan Marco Cucovaz.
Minulo soboto je bilo v Čedadu, v sklopu pobud, ki jih KD Ivan Trinko redno prireja v sodelovanju s čedajsko občinsko upravo, odprtje razstave beneške umetnice Luise Tomasetig. Razstava, gre za “Udeležence simpozija: obiskovalci senc, iskalci svetlobe in malo rastlinstva”, bo na ogled do 24. novembra v cerkvi S. Maria dei Battuti (Sv. Marija bičanih) po sledečem urniku: od torka do petka od 16. do 19. ure ter ob nedeljah od 11. do 19. ure. Veliko bo spremnih dogodkov, kot so branje odlomkov iz knjige Donatelle neri “Perseo, una storia di malocchio”, ki jo je ilustrirala ravno Luisa Tomasetig, koncert Fajnabande, ponovitev kratkometražca “V tišini letnih časov” v režiji Marka Sosiča ter srečanje o delavnicah in tehnikah risanja.

 

 

Piše Suzi Pertot: Kulturno bogata sobota

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme