V Gradežu so Simple Minds navdušili

V soboto zvečer, 28. julija 2012, je v Gradežu igrala svetovno znana skupina Simple Minds, ki je s koncertom dokazala, zakaj je prodala v svoji zgodovini več kot 40 milijonov plošč.
Občina Gradež je s sodelovanjem dežele Furlanije Julijske krajine organizirala koncert v sklopu festivala Avtorski koncerti. Oder je bil postavljen na nasipu Nazario Sauro tik ob občinski palači s prekrasnim pogledom na morje, kar je še bolj pripomoglo k lepemu vzdušju izjemnega števila ljubiteljev legendarne škotske skupine.
Škotska rock-pop skupina Simple Minds sicer neprekinjeno nastopa že od leta 1977, pravi uspeh pa je dosegla komaj v 80. letih prejšnjega stoletja s ploščo New Gold Dream. Njihova glasba predstavlja prav “sound” tega obdobja in za nekatere tudi njihovo mladost, kar se je v Gradežu lepo videlo, saj je na koncert prišlo več kot 1500 štirideset in petdesetletnikov, ki so razposajeno plesali ob zvokih skupine iz njihove mladosti.
Tour 5×5, kot se je koncert imenoval, je ponudil poslušalcem kar dve uri odlične glasbe, saj so Simple Minds zaigrali pet najboljših pesmi iz petih najboljših albumov.
Vse vstopnice so bile razprodane v nekaj dneh že pred časom; koncertu so prisluhnili tudi tisti, ki niso bili “na prizorišču”. Koncert se je začel točno ob 21.30, ko so se oglasile prve note pesmi I travel.
Pravo vzdušje pa se je začelo pri pesmi Waterfront, ko so ljubitelji skupine Simple Minds dobesedno ponoreli. Isti učinek so imele tudi druge pesmi, kot so Don’t you, Celebrate in Love song.
Pevec Jim Kerr je kot mladenič obvladoval oder in prisotnim ponudil izjemen šov. Tudi dodatka se rokerji iz Škotske niso branili, kar je poslušalce izjemno razveselilo.
Pevec Jim Kerr, ki je tudi danes “front man” skupine Simple Minds, kitarist Charlie Burchill, basist Ged Grimes, bobnar Mel Gaynor in klaviaturist Andy Gillespie so tudi v Gradežu dokazali, da so Simple Minds skupina, ki je še kako zaznamovala rock in new wave glasbeno sceno med leti 70. in 80.
Koncert se je končal z uspešnicama Sanctify Yourself in Alive and Kicking, pri katerih je množica poslušalcev navdušeno prepevala in plesala, kot je plesala v mladosti.
Za nas, najmlajše (bilo nas je zelo malo!), je bil koncert izjemno lep, ker smo lahko v živo spoznali legendarno skupino Simple Minds, imenitno pa smo se zabavali tudi zato, ker smo videli celo generacijo naših staršev, kako je (na drugačen način kot mi!) plesala in prepevala vse pesmi škotske skupine!
Ko so Simple Minds zapeli svetovni hit Don't You, je bilo več kot opazno, da fantje na odru uživajo še danes tako, kot so v mladih letih!
In mi smo z njimi!
Tina Paljk

Koncert: Ko starši plešejo in pojejo kot mladostniki!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme