V gledališki ponvi so zacvrčale K(o)ronske zdrahe

Piše: Iva Koršič Fotografije: Luca Quaia / SSG

Gledališče na ocvrtem 2022 / Dramska družina SKPD F. B. Sedej Števerjan

Po daljšem prisiljenem premoru zaradi pandemije se je na oder župnijske dvorane F. B. Sedej v Števerjanu vrnilo Gledališče na ocvrtem, niz abonmajskih predstav poklicnih gledališč in gledaliških ljubiteljskih skupin, ki se odlikujejo po kakovosti svojih uprizoritev. Uverturo v ta novi niz je ob zelo razveseljivo polni števerjanski dvorani zaigralo Slovensko stalno gledališče s predstavo K(o)ronske zdrahe, ki je v odličnem sozvočju s časom, ki smo ga po sili razmer morali preživeti med štirimi stenami. Sam tekst, ki ga podpisuje Igor Pison, tudi režiser, scenograf (na prizorišču je velikanski rdeč divan: zelo zgovorno namiguje na to, da je bil v času popolnega zaprtja prav ta del pohištva naše zatočišče) in kostumograf predstave, je nastal v času popolnega zaprtja in sloni na resnični zgodbi, ki se je kar sama ponudila avtorju naprej kot scenarij radijske igre za slovenske programe Rai, potem pa je našla še pot na odrske deske, in to zelo uspešno, kakor je bilo občutiti tudi na števerjanski ponovitvi, ko se je večkrat zaslišal spontan smeh. Spretno stkano besedilo nosi v sebi kar nekaj humornih utrinkov in ironičnih prizvokov na račun različnih pogledov na vsakdanje male stvari, ki jih imajo ženske in moški. Moški, ki so pregovorno bolj racionalni, so bolj redkih besed, ko je treba kaj odločiti ali se o čem izraziti, ženske, po naravi bolj čustvene, pa rade vse bolj podrobno motiviramo in prediskutiramo. Zaradi tega pride v odnosu med zakonci večkrat do nesporazumov in nesoglasij, ki včasih privedejo celo do odločitve za ločitev. Nekaj podobnega se dogaja protagonistoma predstave, ki je premierno zaživela konec julija 2020 in duhovito povzema naslov po slavni Goldonijevi komediji. Paola in Mitja, doma s Tržaškega, se ločujeta. Ne prenašata se več, zato naj bi šla vsak po svoji poti. On vztraja pri delu v Ljubljani, čeprav ga delovno mesto ne ravno navdušuje. Ona pa je odšla v Rim, kjer je dobila službo z boljšimi finančnimi pogoji. Njuna pripoved se pred gledalci razgrinja analitično. Gledalci v desetih prizorih izvemo, kaj se je z njima dogajalo med prisiljenim skupnim bivanjem v njenem stanovanju v Rimu, kamor je on prišel, da bi skupaj opravila birokratski postopek za ločitev. A pandemija jima popolnoma spremeni načrte, saj ju prisili v večmesečno sobivanje v istem stanovanju. Dovolj časa imata, da grebeta po svojem petletnem zakonskem življenju in ugibata, kje se jima je zalomilo. Ob tem gledalci spoznamo okruške iz njunega skupnega življenja, tudi to, kako sta imela dve poroki, eno cerkveno, drugo elfovsko, pa še veliko drobnih vsakdanjih stvari, ki se jih spominjata vsak na svoj način, tudi ko gre za to, kdaj sta se zaljubila ali kdaj sta si dala prvi poljub … Kljub vsem tem nasprotujočim si spominom se izrisuje srečen konec …

Paolo in Mitjo sta poosebila Nikla Petruška Panizon, dolgoletna članica Slovenskega stalnega gledališča in zdaj njegova prva dama, in Žan Papič, poznan kot standup komik, ki je že z uvodnim, humorja polnim monologom povsem osvojil občinstvo, ki mu je zaploskalo kar med prizorom. Oba sta res prepričljivo in naravno izrisala značajske poteze in razmišljanja protagonistov v tej iskrivi lepljenki. V njunem premlevanju dogodkov in dialogih smo kot v ogledalu videli še sami sebe in ugotavljali, kako včasih brez pomena trmoglavimo in s tem rušimo po nepotrebnem zakonsko ravnovesje, in se seveda smejali še svoji brezciljni trmi. Sicer pa: konec dober, vse dobro.

Po predstavi, v kateri je premore med prizori s kar glasno glasbo zapolnil dj Peter Siares Sturman, je stopil na oder organizacijski vodja Dramske družine Jakob Leopoli. Zaupal je, da si pri društvu niso niti upali misliti na tako lep odziv publike in na tako lepo število abonentov. Očitno si vsi po prisilnem molku kulturnih dejavnosti želimo spet okušati žlahtne kulturne ponudbe. Hkrati je tudi povabil gledalce, naj se ustavijo na kozarčku rujne kapljice in okusijo ocvrte dobrote. Opozoril jih je, da bo naslednje srečanje z Gledališčem na ocvrtem, ki ga prireja Dramska družina SKPD F. B. Sedej iz Števerjana, v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti RS, s Svetom slovenskih organizacij in Vinoteko Števerjanski griči ter pod pokroviteljstvom Zveze slovenske katoliške prosvete, v petek, 24. septembra 2022, ob 20. uri, ko bo Šentjakobsko gledališče uprizorilo predstavo Na valovih Saše Pavček. Uprizoritev razgalja tudi temnejše plati življenja prve dame v operi med pogovorom s časnikarjem v radijskem studiu.

Pridite v gledališče in okusite slastnost gledaliških uprizoritev, zabeljenih z ocvrtimi presenečenji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme