V Franciji drevi televizijsko soočenje Macrona in Le Penove

V Franciji bo v sredo, 20. aprila, zvečer prvo in tudi edino televizijsko soočenje kandidatov za francoskega predsednika pred nedeljskim drugim krogom volitev. Kot poroča STA, se bosta soočila predsednik Emmanuel Macron, ki je v prvem krogu dobil največ glasov in je tudi pred drugim glede na ankete v rahli prednosti, ter skrajna desničarka Marine Le Pen.
V nedeljo, 24. aprila, se obeta tesnejši izid kot pred petimi leti, ko sta se v drugem krogu prav tako pomerila Macron in Le Penova in je sedanji predsednik zmagal s 66 odstotki glasov. Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da se prednost Macrona rahlo povečuje. Potem ko so neposredno po prvem krogu 10. aprila ankete Macronu napovedovale 51 odstotkov glasov, mu jih zdaj napovedujejo med 54 in 56 odstotkov.
A tudi Le Penova po ocenah analitikov ni povsem brez možnosti za zmago. Veliko bo odvisno od volilne udeležbe in od tega, kako bodo glasovali volivci, ki so nekaj dni pred volitvami še neodločeni. Oba kandidata si prizadevata na svojo stran dobiti volivce, ki so v prvem krogu glasovali za skrajnega levičarja Jean-Luca Melenchona.
Pred petimi leti je Macron v televizijskem soočenju neposredno pred drugim krogom Le Penovo povsem nadigral, letos se je skrajna desničarka po poročanju medijev na spopad temeljito pripravila. Soočenje je njena zadnja velika priložnost, da Francoze prepriča, naj jo izberejo za prvo predsednico v francoski zgodovini. Le Penova je v tokratni kampanji izpostavljala padanje kupne moči Francozov, izogibala pa se je odpiranju tem, kot je priseljevanje, na katere se je osredotočala v preteklosti. Kljub temu je bilo v zadnjem tednu veliko pozornosti deležno vprašanje prepovedi naglavnih rut na javnih krajih, ki jo zagovarja.
Macron bo protikandidatko po pričakovanjih skušal gledalcem predstaviti kot nevarno ekstremistko, ki ji v zunanji politiki – zlasti v času ruske invazije na Ukrajino – ni mogoče zaupati zaradi njenih tesnih povezav z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v preteklosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme