V dveh sončnih jesenskih dneh blagoslovitev kapelice in pohod s sv. mašo

Piše: VK Fotografije: Lovrenc P.

31. Pohod na Sabotin

Pretekli konec tedna je bilo na sabotinskem pobočju kar pestro. Kakor že vrsto let je krajevno društvo KD Sabotin priredilo Pohod na Sabotin, tokrat je bil že 31. po vrsti. V sklopu pohoda je bil v soboto, 16. oktobra 2021, popoldan slovesen blagoslov kapelice ob stari romarski poti. Domačini in ljubitelji teh krajev so se zbrali na mostu nad Ozimsko cesto in po nekaj korakih po vojaški asfaltirani cesti krenili po ličnem kolovozu, ki pelje vodoravno po pobočju. Od tu je čudovit razgled na celo goriško ravnino in vse preko nižine do morja. Po petnajstih minutah hoje ob čudovitem razgledu se jim je pokazala majhna zgradba ob poti. To je kapelica, ki sta jo domačin Mirko Radinja in prijatelj Marco Cavallino popravila in vrnila ponovno svojemu namenu. Svečanost se je pričela ob 15. uri. Približno šestdeset udeležencev, ki so prišli iz Štmavra in okolice, je uvodoma nagovoril predsednik društva Sabotin Matjaž Pintar, ki je za tem skupaj z Radinjo in Cavallinom pojasnil, kako je potekala obnova objekta, in predstavil pano s slikami, ki to dokumentirajo. Pano je ostal nameščen ob kapelici tudi za prihodnje obiskovalce. Pintar se je zahvalil obema obnoviteljema in jima v imenu društva poklonil dve fotografiji; po pozdravu predstavnika kluba Cai je v imenu goriške občine navzoče nagovoril še Walter Bandelj, pooblaščeni občinski svetnik za Podgoro, Pevmo, Štmaver in Oslavje. Prisotni so nato zapeli priložnostno Marijino pesem. Nad oltar so postavili sliko Križanega, ki jo je izdelala domačinka Marina Rohl, medtem ko je domačin Mirko Figelj prispeval podobo Svetogorske Matere Božje z obljubo, da jo bo naknadno izklesal iz kamna. Goričanka Giada Agati je darovala staro skulpturo, izklesan obraz Kristusa, ki je vgrajen pri vhodu v kapelico, pod njo pa stoji kamnito korito, ki ga je daroval predsednik društva Sabotin Matjaž Pintar. Na strehi kapelice stoji tudi bakren petelin, dar Giade Agati, kot sakralni simbol, ki je pogosto krasil strehe cerkva. Vsi ti darovi pričajo o navezanosti ljudi na Sabotin.

Marsikdo, ki morda v soboto ni mogel biti prisoten pri blagoslovu kapelice, je le-to lahko obiskal v nedeljo, ko je potekal pohod. Skupine pohodnikov so se do ruševin cerkvice in vrha povzpele predvsem po vojaški asfaltirani cesti, nekateri pa tudi po neštetih drugih stezah, ki se prepletajo po pobočju. Po naporni poti je pohodnike čakal topel čaj. Ob 10.30 so se verniki zbrali pri bogoslužju, ki ga je vodil župnik Marijan Markežič in so ga navzoči izoblikovali s petjem in branjem beril. Čudovito sončno vreme in enkratna narava sta še polepšala obred. Po maši se je večina spustila v dolino, nekateri pa so jo mahnili na vrh.

Po pohodu so se udeleženci zbrali na dvorišču društvenega sedeža, kjer so se lahko okrepčali ob “pašti” in drugih dobrotah, med temi ni manjkal niti kostanj. Mali in veliki so se družili in zabavali še pozno v popoldanskih urah. Bil je res lep družaben dan, s katerim je društvo KD Sabotin dobilo novega zagona za svoje nadaljnje delovanje po epidemijskem mirovanju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme