V duhovnem svetu dobi vsaka ideja tudi fizično obliko in se pokaže

Piše: Matevž Čotar

Pogovor / Vesna Benedetič, likovna umetnica in ilustratorka

Nastopil je božični čas in v lepo okrašenih knjigarnah takoj opazimo lepe in privlačne ilustracije Vesne Benedetič, ki nas takoj popeljejo v pravljični svet, v naravo in pravzaprav ustvarjajo neko umirjeno ozračje. Kako so nastale letošnje ilustracije, koledarji in predmeti, ki jih vsako leto skrbno zasnuje, smo se pogovorili prav z ilustratorko v njenem gostoljubnem ateljeju.

Kaj si si zamislila letos?

Vsako leto pripravim kot običajno koledar, voščilnice, razne vrste zvezkov in iztise. Letos sem pozno končala ilustracije neke knjige, ker se je delo zavleklo, zato mi je žal zmanjkal čas za rokovnik. Na moje stvaritve navezani kupci so mi že pisali, kako to, da ga ni, zakaj ga ne delam več, ipd. Naslednje leto se bom bolj potrudila, da bom v času vse pripravila, saj je namreč za rokovnik ogromno dela. Vsaka stran ima svojo “dušo”, saj ne uporabljam že pripravljenih vzorcev. Novost je spominska igrica (memory), ki je bila lep izziv, saj je bilo treba ilustracije primerno izrezati, ker ima igrica okrogle kartončke oz. karte; potem je vse to tiskarna izdelala. Igrica je lepo pakirana, praktična, da jo lahko imamo vedno s seboj; primerna je za vse, tako za družino kot otroke, a tudi odrasle. Na kartah so najnovejše ilustracije in nekatere starejše, ki so mi posebno pri srcu.

Koledar ima letos drugačno obliko? 

Ja, letos sem se odločila za kvadratast format, ki mi je bolj všeč. Koledar ni prevelik, pa tudi ne premajhen; dovolj velik je, da se lahko ob navedenem dnevu kaj zabeleži.

Kaj te je letos vodilo pri ustvarjanju?

“Another world is possible” … Drugi svet je možen … Mislim, da smo v zadnjih letih v zelo poraznem stanju, v nekem kaosu, frenetičnem življenju, nimamo miru, stresirani smo in nestrpni, in še marsikaj bi lahko povedala. Tak svet mi prav ni všeč. Zato sem tudi daleč od kaosa, tukaj na vasi, kjer je mir, blizu narave … Če odpremo televizijo, je panika povsod, smo bombardirani z negativnimi novicami. Ljudje smo vsi zelo prestrašeni in zmedeni, pri nekaterih se to bolj vidi, pri nekaterih manj, a podzavestno deluje na vse. Mislim, da bi še posebej v tem trenutku morali širiti v eter lepe misli. Če širimo lepe misli, te dobijo prej ali slej tudi obliko. V duhovnem svetu dobi vsaka ideja tudi fizično obliko in se pokaže. Sem prepričana, da lahko spremenimo svet s tem, da začnemo najprej pri sebi in da nato širimo lepe misli.

Te lepe misli preliješ na papir, in to bralec takoj opazi, saj takoj občuti, kako so umirjajoče … Prav tako začuti veselje, radovednost in pisanost, s katerimi je prežet tvoj značilni, skoraj vedno prisotni ptiček ramatou …

Upam in sem vesela, da je tako. Zame je prav ptiček simbol lepe misli. Že 13 let je minilo, odkar sem se preselila v Škrbino, in spominjam se, kako so ob zori žvrgoleli ptički. Nekaj krasnega. To se skoraj ne dogaja več, in to ni v redu … In me skrbi … To so znaki, ki nam jih pošilja narava, da nekaj ne gre. V ilustracijah so prav prizori narave, veselja, druženja, miru, skrivnosti … pozitivnih občutkov, seveda. To sporočilo pošiljam. Kot si povedal, ramatou je prisoten malce povsod v mojih delih, saj mi je bil vedno zelo pri srcu. Spremlja me pri ustvarjanju in predstavlja tisto lepo misel, ki sem jo prej omenjala in je vedno potrebna. Obenem je v kompozicijah večkrat potreben kanček rdečkaste, žive barve in zato se tudi sam povabi.

Nam razkriješ še kakšno novost ali projekt, ki ga imaš v mislih?

Počasi razvijam ta svoj zavod Ramatou in bi ga rada v kratkem nadgradila. V sklopu tega bi rada začela založniško dejavnost, in sicer z zbirko za otroke, vse v lastni režiji. Imam pripravljenih že nekaj zgodb s svojimi ilustracijami, ki bi jih zbrala v zbirko “tihih” knjig. To so v bistvu pravljice brez besedil, ki jih obožujem, ker sprožajo neverjetno domišljijo. Tako otrok kot odrasel si lahko iz namiga oz. iz ilustracije sam zgradi in nadgradi zgodbo. Imam občutek, da smo vedno zaprti v nekih kalupih, ki nam jih naročajo drugi, družba ipd. Ti nas omejujejo, saj razmišljamo in sanjamo vedno manj. Take vrste zgodb prav gotovo pomagajo, da razvijamo ali spet razvijemo domišljijo. 

Letošnjo bogato ponudbo izdelkov Vesne Benedetič si lahko ogledate in kupite v naših knjigarnah, tako v Katoliški knjigarni v Gorici kot v Tržaškem knjižnem središču v Trstu. Če si pa želite ogledati tudi druge ilustracije in se pogovoriti z Vesno, jo lahko po dogovoru tudi obiščete v prelepem ateljeju v Škrbini.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme