V devinskem portiču je zadonela glasba

Piše: Giulia Černic Fotografije:

Po dolgem kulturnem molku

V sugestivni lokaciji devinskega portiča, pod rožnato obarvani nebom in sončnim zatonom, je v četrtek, 23. 7. 2020, potekal glasbeni večer z naslovom Note v portiču, v organizaciji MoPZ Fantje izpod Grmade in Godbenega društva Nabrežina. Prvi pevsko- glasbeni dogodek po večmesečnem kulturnem molku zaradi koronske krize je nastal z željo “optimističnega pogleda v prihodnost”, kot je povedala povezovalka večera Barbara Rustja. Po uvodni skladbi moškega zbora, s katero so poslušalcem zaželeli lep večer, je publiko nagovorila županja občine Devin Nabrežina Daniela Pallotta, ki je poudarila pomen druženja po obdobju strogih omejitev. Pohvalila je domačine za odgovorno vedenje in spoštovanje vseh predpisov v najhujših mesecih pandemije covida-19 in izrazila upanje, da je najhuje že mimo. Sledil je nastop MoPZ Fantje izpod Grmade pod vodstvom dirigenta Bogdana Kralja. Ob devinskem morju so se publiki predstavili z izborom slovenskih skladb, ki so jih pevci pripravili v zadnjem mesecu, po uradnem dovoljenju ponovnega zagona delovanja zborovskih sestavov. Zapeli so tudi priljubljeno dalmatinsko Solinar, v priredbi prisotnega skladatelja Patricka Quaggiata. 

Drugi del večera so oblikovali člani Godbenega društva Nabrežina, ki so se publiki predstavili z živahnimi koračnicami pod vodstvom dirigenta Sergia Grattona. Pred zadnjo pesmijo je k mikrofonu stopil predsednik Godbenega društev Robert Briščak in povedal, da so večer soustvarili z željo, da bi godbenikom in širši publiki ponudili razvedrilno uro glasbe. Izkoristil je tudi priložnost in voščil vse najboljše najstarejšemu članu godbe in nekdanjemu zborovodji MoPZ Fantje izpod Grmade Ivu Kralju. Večer je sklenila pesem, ki so jo pevci, katerim so se pridružili tudi posamezniki iz publike, poklonili slavljencu. 

Prireditev je nastala s pomočjo partnerstva Občine Devin Nabrežina, Gostilne alla Dama Bianca in Gostilne al Cavalluccio. Organizatorji so poskrbeli za varen potek večera; poslušalce so na vhodu sprejeli varnostniki, ki so med koncertom pazili na red in spoštovanje norm v zvezi z omejevanjem širjenja virusa. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme