V daljavi se že svetlikajo betlehemske lučke ...

Končno smo ga dočakali! Spet je tu očarljivi december, ki nam prinaša advent z adventnimi venčki, miklavževanje, pripravo jaslic, voščilnic, božičnic, predvsem pa se bliža Božič, Jezusovo rojstvo. “Zaman bi se Jezus rodil v Betlehemu tudi tisočkrat, če
se ne rodi v našem srcu”! opozarja Marijan Markežič, urednik revije Pastirček v decembrski urednikovi beležki. Božično skrivnost opeva pesem Božič Nuše Turk ob ilustraciji jaslic Danile Komjanc. Kakšno neprecenljivost nam je Bog daroval za Božič, pa piše in s toplimi ilustracijami upodablja Paola Bertolini Grudina v Rubriki Halo? Tukaj darilo iz nebes! , ki jo bodo otroci dopolnili. Vsa božična je tudi njena druga rubrika Čas za igro, v kateri zajček Timi vabi otroke, naj vse lepo pobarvajo in izpolnijo. Kar nekaj dela bodo imeli mali umetniki! Božična noč betlehemskih pastirjev je naslov pripovedi, ki jo je v slavo Božjemu rojstvu napisala tenkočutna Pastirčkova sodelavka Mariza Perat ob ilustraciji A. M. O betlehemski lučki, ki jo sprejmejo in potem raznašajo skavtje, pa je zapis na 18. strani Pastirčkove decembrske številke. Tudi legenda Zakaj voda pozimi zamrzne je navezana na Jezusovo rojstvo in na njegov beg v Egipt. Voda je zamrznila, da bi Sveta Družina lahko šla čez reko. Marljiva mala Miška Danile Komjanc je vsa v ustvarjalnem zanosu: pripravlja božične okraske in prosi male bralce, naj ji pomagajo okrasiti drevesce. Tudi Pastirčkovo voščilo je skrito v božičnem drevescu: treba je le pravilno vstaviti balončke. Rubrika Iz knjige življenja pa izziva Pastirčkove prijatelje, naj poiščejo, kaj je narobe v jaslicah. Še matematični kotiček Veronike Srebrnič prinaša božično drevesce: na njem so deljenja, ki jih je treba rešiti. Na Božič se pridno pripravljata tudi dobrodušni Medo in prikupni Zajček Vesne Benedetič. Tokrat se jima je pridružila še mehkodlaka Muca. Umetnica Benedetičeva jasno, s strokovnim, a prijaznim pristopom razlaga, kako pripravimo izvirne okraske iz slanega testa. Pridne ročice, kar hitro na delo! O otrocih, ki postavljajo jaslice, poje pesmica Ljubke Šorli; kot vselej spevno jo je uglasbil Patrick Quaggiato. Čisto zimske so tudi Bele uganke, ki jih postavlja V. Tihomir Arhar. Katero sadje, polno vitaminov, nam podarja december, pa razkrivata Katerina in Graziella Zavadlav. V rubriki Jezikoslovje bodo bralci spoznali, v katero prajezikovno skupino spada slovenščina. Vzgojni strip, ki ga piše Walter Grudina, ilustrira pa Paola Bertolini Grudina, postavlja protagonista, fantička-učenca, na razpotje: ali naj se potrudi in sam napiše matematično nalogo ali naj lenari in naslednje jutro v razredu prepiše od sošolca, morda napačno rešitev. Avtorja vabita, naj bralci napišejo svoje občutke ob vztrajnem delu, ki prinaša zadoščenje, in ob opuščanju dela, ki prinaša le občutek nelagodja in krivde.
Poredni Pacek Walterja Grudine se ponaša s tem, da je bil na RAI-u in je tam predstavljal svojo knjigo in seveda okusil “paradiž”. Med Pastirčkovo pošto je poleg zelo lepih likovnih in pisnih prispevkov tudi zapis Tudi jaz grem v gledališče s pojasnili, kaj pomenijo besede lepak, letak, abonma, gledališki list, vstopnica. Gotovo jo bodo z veseljem prebrali abonenti Goriškega vrtiljaka. Ena stran pa je namenjena trem zakladom, trem novim Pastirčkovim knjigam, pravljicam Miroslave Leban z ilustracijami Vesne Benedetič, igricam, ki jih je napisala Lučka Susič, ilustriral pa Tomaž Susič, in seveda Packovim “grehom” izpod peresa Walterja Grudine. Na fotografijah so utrinki s predstavitve teh knjig v mali dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, 18. novembra 2017.
Starši, ne pozabite, da je knjiga zmeraj zelo koristno in lepo darilo, ki nam ima vedno znova kaj povedati!
Iva Koršič

Četrta številka otroške revije Pastirček

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme