V četrtek pod lipami tri Mohorjeve družbe

Trije predsedniki bodo v pogovoru s časnikarko Eriko Jazbar spregovorili o aktualnosti mohorjanske ideje in njenem poslanstvu v slovenskem prostoru. Pogovor bodo tako sooblikovali predsednik Celjske Mohorjeve Jože Planinšek, predsednik Celovške Mohorjeve Jože Kopeinig in predsednik Goriške Mohorjeve Renato Podbersič. Večer bo sledil delovnamu srečanju treh založb, ki se bodo v popoldanskih urah za skupno mizo
pobliže dogovorile o sodelovanju in skupnih založniških načrtih. Omenjena srečanja potekajo redno in jih prirejajo izmenično v Gorici, Celju in Celovcu. Tokrat je na vrsti Gorica, saj slavi Goriška Mohorjeva družba letos tudi pomemben jubilej, in sicer 90-letnico ustanovitve, za kar je najstarejša slovenska založba, ki deluje v zamejstvu.
Tri Mohorjeve družbe delujejo v različnih geografskih, kulturnih, jezikovnih in družbenih kontekstih. Na večeru bo govor o današnjem utripu omenjenih založniških hiš, razlikah in stičnih točkah, avtorjih, bralni kulturi v Italiji, Sloveniji in Avstriji, težavah, pa tudi sončnih straneh založniške dejavnosti v slovenskem jeziku. Na večeru se bodo sestrske založbe poklonile tudi uglednemu mohorjanskemu avtorju profesorju Alojzu Rebuli ob njegovem pomembnem življenjskem jubileju. Predstavljen bo tudi njegov najnovejši roman z naslovom Kominform v Zabrinju.
Srečanje pod lipami bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v četrtek, 4. septembra, ob 20.30. Če bo vreme naklonjeno, bo srečanje na odprtem, sicer pa v komorni dvorani.

 

Protagonisti novega srečanja pod lipami, ki jih v skupnem sodelovanju prirejata Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič, bodo tri Mohorjeve družbe, ki tiskajo slovenske knjige v Gorici, Celovcu in Celju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme