Aktualno

V Čedadu že 56. dan emigranta

V Čedadu že 56. dan emigranta

Letošnjega Dneva emigranta v Čedadu se je udeležil minister za Slovence po svetu in v zamejstvu Republike Slovenije Peter Česnik.

Praznik prirejata Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno gospodarska zveza, letos so kulturni program sooblikovali ansambli, ki so nastopili na festivalu beneške popevke Senjam beneške piesmi in Beneško gledališče, ki je v režiji Gregorja Geča zaigralo komedijo Alda Nicoloja Glavna vaja, besedilo je v beneško narečje prelil Adriano Gariup. Režiserju je pomagala Emanuela Cicigoi, igrali pa so Michele Qualizza, Graziella Tomasetig, Ljuba Crainich, Dario Martinig, Maurizio Trusgnach ter Erika Balus.

V nabito polnem gledališču se je zbralo veliko političnih predstavnikov iz našega in slovenskega prostora, najprej jih je toplo pozdravil čedajski župan Stefano Balloch, nakar je spregovoril minister za Slovence po svetu Peter Česnik, ki je poudaril, da sam kot 36-letni emigrant dobro pozna občutja izseljencev, mladim Benečanom pa je položil na srce učenje slovenskega jezika.

V imenu beneških Slovencev je spregovoril Alan Cecutti, predsednik Kmečke zveze in župan Tipane, ki je podrobno analiziral stanje beneških Slovencev danes, poudaril, da je edina rešitev v prenovi gospodarstva in v demografski rasti, saj sedanji demografski osip že resno načenja življenje Beneške Slovenije.

Predsednik Deželnega sveta Furlanije Julijske krajine  Piero Mauro Zanin (na fotografiji) je kot sin emigrantov izpostavil predvsem vlogo deželne uprave, ki mora skrbeti tako za narodne manjšine kot tudi za nerazvita območja, poudaril je, da bo sedanja deželna uprava naredila vse, da se bo sedanji demografski padec zaustavil, sicer je tudi sama dežela obsojena na smrt.

Poleg predsednikov krovnih organizacij Walterja Bandlja (SSO in Rudija Pavščiča (SKGZ) se je Dneva emigranta v Čedadu udeležila večina obmejnih županov iz Beneške Slovenije ter Slovenije kot tudi vrsta drugih uglednih osebnosti, kot vedno je bilo pa največ izseljencev in beneških Slovencev.

Več v tiskani izdaji Novega glasa.

Jurij Paljk

06.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!