V Čedadu, Gorici in Nabrežini srečanja s senatorko Tatjano Rojc

Fotografije:

Ob bližajočih se parlamentarnih volitvah v Italiji

Slovenska senatorka Tatjana Rojc, nosilka liste Demokratske stranke za senat, se bo srečala s predstavniki manjšinskih organizacij in ustanov, da bi skupaj ocenili iztekajoči se parlamentarni mandat in razmislili o izzivih, ki čakajo njeno delo v senatni zbornici. V tem času je slovenska parlamentarna predstavnica opravila veliko dela, tako v avli senata in komisijah kot na deželnem območju, kjer je morala kot edina senatorka predstavljati Demokratsko stranko v vseh štirih pokrajinah. Veliko je bilo srečanj, pobud in nastopov, tako da jih v mandatu štejemo nad tisoč.

Posebno pozornost je namenila slovenski narodni skupnosti in obenem skrbi za čim boljše in uspešnejše sodelovanje med Italijo in Slovenijo. Nesporno sta obisk obeh državnih predsednikov na obeh Bazovicah in vrnitev Narodnega doma predstavljala cvet v gumbnici omenjenega sodelovanja, za katerega nosi zasluge tudi senatorka Tatjana Rojc. Med parlamentarne pobude bi veljalo omeniti vložitev osnutka zakona  za ratifikacijo Evropske listine za regionalne in manjšinske jezike. Ves čas si je prizadevala, da bi znotraj slovenske manjšine prevladala dialog in sodelovanje, ko je šlo za življenjsko pomembna vprašanja, še posebej kar zadeva zaščitni zakon.

V okviru odnosov v obmejnem prostoru ne gre prezreti vloge in pomena Evropske prestolnice kultur ter skrb, ki jo je, predvsem na kulturnem, šolskem, gospodarskem in družbenem področju namenila Slovencem na Videmskem.Tudi njeni prizadevnosti se gre zahvaliti, da je Igor Gabrovec postal župan občine Devin-Nabrežina, kakor tudi, da so na tržaškem konservatoriju Tartini odprli vrata slovenskemu jeziku in glasbeni kulturi. Ob tem je pomembno tudi, da je vložila zakonski predlog za ustavno spremembo, da bi zajamčila prisotnost predstavnika slovenske manjšine v parlamentu.

Na srečanjih v Čedadu, Gorici in Nabrežini bodo s senatorko Tatjano Rojc sodelovali tudi nekateri njeni kolegi v DS, ki kandidirajo na bližnjih parlamentarnih volitvah, ter seveda predstavniki naših osrednjih organizacij in ustanov, začenši s krovnima organizacijama, SKGZ in SSO.

Prvo srečanje bo na vrsti v soboto, 17. septembra 2022, ob 17.30 v prostorih Kulturnega društva Ivan Trinko v Čedadu, sledilo bo srečanje v goriškem Kulturnem domu v četrtek, 22. septembra 2022, ob 18.00. Dan kasneje, v sredo, 21. septembra 2022, bo srečanje ob 18.30 na sedežu Kulturnega društva Igo Gruden v Nabrežini.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme