V Benečiji že diši po Božiču

Božič je že čutiti povsod, prva praznovanja že potekajo, čeprav je zgodaj, že lep čas povsod gorijo pisane lučke. V Benečiji je sejem božičnih izdelkov ob Marijinem brezmadežnem spočetju že prešel v tradicijo. Vsako leto ga v Špietru prireja Pro Loco Nediške doline-Valli del Natisone v sodelovanju z multimedialnim muzejem SMO, z obrtniki iz Nediških dolin, Furlanije in Slovenije ter s številnimi kulturnimi in turističnimi organizacijami, šolami in dobrodelnimi organizacijami.
Tudi letos je bil sejem, udeležilo se ga je več kot 90 umetnikov in obrtnikov, na ogled v soboto in nedeljo, ob tej priložnosti pa so potekale še nekatere vzporedne prireditve, kot predstavitev publikacije Agenda Friuli (Agenda Furlanije), ki izhaja nepretrgoma od leta 1976, ko je našo deželo prizadel uničujoč potres. Letni koledar se je rodil z namenom, da bi porušeni Furlaniji vrnil upanje in vero v prihodnost, vsako leto pa prinaša bralcem novice o kulturi, umetnosti, navadah, zgodovini, okolju in znanih osebnostih naše dežele. V prostorih SMO je bil po predstavitvi publikacije o Furlaniji koncert orkestra Manzuttini Giovani. V nedeljo je božično prodajno prireditev popestril laboratorij za otroke o temi Natale/Božič: po sledeh starih običajev v Nediških dolinah. Vodila ga je umetnica Luisa Tomasetig, namenjen pa je bil osnovnošolskim otrokom.
Obrtniški sejem Stara dela za današnji Božič (Gesti Antichi per un nuovo Natale) je tudi letos privabil res veliko število obiskovalcev iz celotne dežele ter iz bližnjega Posočja. Na njem so bili prisotni umetniki, obrtniki in kmetijski delavci iz celotne Benečije, kupiti pa se je dalo čisto vse: od žafrana, ki mu nekateri pravijo tudi “zlato Benečije” in ga prodajajo po vrtoglavo visokih cenah, do okrasnih izdelkov, pletenja, domačih likerjev, knjig in raznih kulinaričnih dobrot. Veliko je bilo izvirnih idej, izdelki pa so vsekakor odražali delo, spretnost in trud amaterskih oblikovalcev.
Praznično božično vzdušje v Benečiji se nadaljuje, in sicer z Deveticama, ki bosta potekali v lješki in dreški fari do božičnega predvečera, ter s koncerti božičnih pesmi, ki bodo 15., 16. in 22. decembra na sporedu v Savodnjah, pri Svetem Lenartu in v Topolovem.

Piše Suzi Pertot / Veselo predpraznično vzdušje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme