V Atlanti je preminil Sava Čok

Piše: Ivo Jevnikar

V Atlanti v ameriški zvezni državi Georgii je 1. marca preminil podjetnik Sava Čok (uradno: Sava Ivan Tchok), sin znanega tržaškega politika, borca za osvoboditev Primorske, odvetnika Ivana Marije Čoka (1886–1948) in Marice (uradno: Marije Gabrijele), roj. Caharija (1899–1983).

Zaradi očetove razgibane življenjske poti je tudi sam veliko doživel. Rodil se je 26. januarja 1929 v Ljubljani, odraščal pa v Beogradu in po svetu, saj se je še pred napadom na Jugoslavijo njegov oče skupno s prof. Ivanom Rudolfom z angleško pomočjo umaknil na Bližnji vzhod. V Kairu se je znašel tudi Savo z materjo in obema sestrama. Medtem ko se je oče med vojno pomikal med Kairom, Londonom in ZDA, je njegova družina oktobra 1941 dospela v New York, kjer se je Sava začel šolati, dokler se ni pridružil očetu v Londonu in tam nadaljeval izobraževanje.

Po vojni so za kratek čas živeli v Trstu, a so se zaradi političnih razmer leta 1948 izselili v New York, kjer je oče kmalu umrl. Sava je diplomiral iz ekonomije na univerzi Columbia leta 1952. V tistem času je bil predsednik njene bratovščine St. Anthony Hall, Delta Psi in član njene sabljaške tekmovalne ekipe. Kot vojak se je udeležil vojne v Koreji.

V New Yorku je delal v finančnem sektorju, leta 1971 pa se je preselil v Atlanto. Leta 1989 je bil med ustanovitelji industrije sestavin za arome in vonjave Abaco Inc., upokojil pa se je leta 2007.

Rajni Sava Čok je s svojci večkrat obiskal Trst. Leta 2004 je v Lonjerju na rojstni hiši Čokovih, po domače Županovih, odkril ploščo, ki jo je Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske posvetilo bratom Andreju, Antonu in Ivanu Mariji. Žaro z njegovim pepelom bodo po koncu pandemije svojci položili v grobnico na Katinari, kjer že počivajo njegovi starši in sestri, ki so vsi umrli v ZDA.

Na fotografiji: Mladi Sava Čok na železniški postaji v Egiptu med mamo Marico in prof. Ivanom Rudolfom, četrti od leve je oče Ivan Marija Čok, peti pa Josip Mohorovičić. (Slika iz osebne zapuščine Ivana Rudolfa v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani je objavljena v knjigi Županovi iz Lonjerja, Trst 2019.)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme