Videmska

Uvod v pustno praznovanje

Uvod v pustno praznovanje

Piše Suzi Pertot: Špeter / Inštitut za slovensko kulturo

Povsod že nekako diši po pustu, in to še posebej v Nediških dolinah, v katerih je pustna tradicija še posebno lepa in bogata. Na pobudo Inštituta za slovensko kulturo (ISK) je bilo v petek, 1. februarja, v Beneški galeriji v Špetru odprtje zelo zanimive razstave lesenih mask umetnika in rezbarja Antonia Trinca, Od pakla do pusta. Na predstavitvi si je občinstvo lahko ogledalo tudi video dokumentarec o Pustnem ponedeljku v Roncu. Posnel ga je Roberto Dapit, za montažo je poskrbel Naško Križnar. Srečanje z Antoniom Trincom se je nadaljevalo v nedeljo, 3. februarja, s prikazom njegovega dela v živo. V klesanju pustnih mask in mitoloških obrazov so se lahko preizkusili tudi obiskovalci sami, seveda v veliko navdušenje otrok. Na ogled so bile tudi pustne fotografije in video posnetki znanega beneškega fotografa Almeriga Dorboloja. Naj omenimo, da bo razstava lesenih pustnih mask v Beneški galeriji v Špetru na ogled do 3. marca, in sicer vsak dan, zjutraj od 10. do 13. ure ter popoldan od 14. do 18. ure. V nedeljo, 10. februarja, je bil v prostorih ISK popoldan z beneško umetnico Manuelo Juretig. Obiskovalci so lahko izdelovali pustne klobuke s cvetličnimi motivi.
Pustno veselje se v Benečiji nadaljuje tako po vaseh kot v Špetru, kjer bo najbolj pisano in živahno ravno v nedeljo, 24. februarja, ko bodo pustni sprevod značilnih tradicionalnih mask iz Benečije in sosednjih krajev, na večer ples v šotoru, čez dan pa za obiskovalce iz Trsta, Gorice, Vidma in Slovenije voden ogled muzeja v Bijačah, pustna delavnica z Luiso Tomasetig ter seveda ogled osrednje prireditve po špetrskih ulicah.
Pustno veselje bo doseglo višek v nedeljo, 3. marca, ko bodo na travnikih okoli Črnega Varha zalaufali Blumarji s svojimi pisanimi klobuki in snežno belimi oblekami. Pustarji bodo v soboto, 2., in nedeljo, 3. marca, hodili od hiše do hiše po številnih vaseh Benečije, od Ruonaca do Idrske doline. Naj omenimo, da se je tu veseljačenje že začelo, kajti ravno v nedeljo, 3. februarja, so v okrepčevalnici Britof, na pobudo skupine Val Judrio – Idrska dolina, organizirali druženje harmonikarjev iz celotne Benečije. Odziv je bil enkraten, predvsem s strani prebivalcev Idrske doline, ki močno pogrešajo podobna srečanja.

25.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!