Uvod v pustno praznovanje

Povsod že nekako diši po pustu, in to še posebej v Nediških dolinah, v katerih je pustna tradicija še posebno lepa in bogata. Na pobudo Inštituta za slovensko kulturo (ISK) je bilo v petek, 1. februarja, v Beneški galeriji v Špetru odprtje zelo zanimive razstave lesenih mask umetnika in rezbarja Antonia Trinca, Od pakla do pusta. Na predstavitvi si je občinstvo lahko ogledalo tudi video dokumentarec o Pustnem ponedeljku v Roncu. Posnel ga je Roberto Dapit, za montažo je poskrbel Naško Križnar. Srečanje z Antoniom Trincom se je nadaljevalo v nedeljo, 3. februarja, s prikazom njegovega dela v živo. V klesanju pustnih mask in mitoloških obrazov so se lahko preizkusili tudi obiskovalci sami, seveda v veliko navdušenje otrok. Na ogled so bile tudi pustne fotografije in video posnetki znanega beneškega fotografa Almeriga Dorboloja. Naj omenimo, da bo razstava lesenih pustnih mask v Beneški galeriji v Špetru na ogled do 3. marca, in sicer vsak dan, zjutraj od 10. do 13. ure ter popoldan od 14. do 18. ure. V nedeljo, 10. februarja, je bil v prostorih ISK popoldan z beneško umetnico Manuelo Juretig. Obiskovalci so lahko izdelovali pustne klobuke s cvetličnimi motivi.
Pustno veselje se v Benečiji nadaljuje tako po vaseh kot v Špetru, kjer bo najbolj pisano in živahno ravno v nedeljo, 24. februarja, ko bodo pustni sprevod značilnih tradicionalnih mask iz Benečije in sosednjih krajev, na večer ples v šotoru, čez dan pa za obiskovalce iz Trsta, Gorice, Vidma in Slovenije voden ogled muzeja v Bijačah, pustna delavnica z Luiso Tomasetig ter seveda ogled osrednje prireditve po špetrskih ulicah.
Pustno veselje bo doseglo višek v nedeljo, 3. marca, ko bodo na travnikih okoli Črnega Varha zalaufali Blumarji s svojimi pisanimi klobuki in snežno belimi oblekami. Pustarji bodo v soboto, 2., in nedeljo, 3. marca, hodili od hiše do hiše po številnih vaseh Benečije, od Ruonaca do Idrske doline. Naj omenimo, da se je tu veseljačenje že začelo, kajti ravno v nedeljo, 3. februarja, so v okrepčevalnici Britof, na pobudo skupine Val Judrio – Idrska dolina, organizirali druženje harmonikarjev iz celotne Benečije. Odziv je bil enkraten, predvsem s strani prebivalcev Idrske doline, ki močno pogrešajo podobna srečanja.

Piše Suzi Pertot: Špeter / Inštitut za slovensko kulturo

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme