Goriška

Uvertura z izrednim Perpetuum Jazzile

Uvertura z izrednim Perpetuum Jazzile

SSG / Abonmajska sezona v Gorici

S pogledom na spodbudno zelo dobro zasedeno dvorano gledališča Verdi v Gorici se je v četrtek, 25. oktobra 2018, začela letošnja goriška sezona Slovenskega stalnega gledališča. Odmeven uvodni večer je SSG uresničilo v sodelovanju z goriško občinsko upravo in ob podpori dežele FJK. V goste je prišel sloviti slovenski vokalni orkester Perpetuum Jazzile, ki je že obredel najrazličnejše svetovne odre in povsod povsem osvojil in očaral občinstvo. Tako je bilo seveda tudi na četrtkovem koncertu v Gorici, na katerem se je sicer ta enkratni zborovski sestav predstavil v manjši, a nič manj učinkoviti zasedbi, ki so jo poslušalci obsuli s ploskanjem in dodatek spremljali stoje, plesaje. To edinstveno skupino na Slovenskem je daljnega l. 1983 ustanovil Tomaž Kozlevčar. V letih je le še pridobila moč in slavo. Sestavljajo jo izvrstni mladi pevci, ki slovenske popevke in svetovno znane skladbe pop glasbe izvajajo a cappella, pri tem pa izstopajo njihove neverjetne vokalne zmožnosti pri posnemanju različnih glasbil. Tako da je to res pravi imenitni vokalni orkester z mojstrskim vokalnim tolkalistom Sašo Vrabičem. Zdi se, kot da so v njegovih glasilkah zbrana različna tolkala. Vsi so res izredni pevci, sicer vsak poje ozvočen (včasih je bil zvok v goriškem gledališču še premočan). Za goriški večer so pripravili pester program z različnimi glasbenimi ritmi. Prevladovale so sicer angleške uspešnice. Med drugimi so zapeli tudi skladbo iz muzikala Mamma mia legendarne skupine Abba. Škoda, da ni bilo v programu več slovenskih pesmi. Saj je publika še najbolj uživala ob poskočni Avsenikovi Na Golici, ki so jo izvedli izredno posrečeno. Pevci so napovedali, da pripravljajo koncert iz samih slovenskih pesmi prihodnjega 17. novembra v Stožicah. Čudoviti izvajalci, ki se vidno zabavajo, ko so na odru in pojejo – petje vselej spremljajo tudi dobro naštudirane koreografije – so prepotovali domala pol sveta, saj so imeli turneje po Rusiji, Estoniji, Braziliji, Argentini, Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji… L. 2008 je Perpetuum Jazzile prejel viktorja za posebne dosežke. Našteje lahko pa še cel kup drugih priznanj. Vsakič je njihov nastop posebno doživetje. Pravi užitek je poslušati njihovo petje, ki res daje vtis zborovskega petja z instrumenti.
Upati je, da, kot se je uspešno začela, se bo tudi nadaljevala goriška sezona SSG. V zadnjih letih je namreč naše gledališče doživelo znaten osip gledalcev. Tokrat so bili med poslušalci tudi Slovenci iz Tržaške in kar precej Italijanov, ki so navdušeno spremljali nastop.
Po dolgih letih je sezona SSG spet prestopila prag goriškega gledališča Verdi. Letos bo končno spet premierna uprizoritev v Gorici. Dne 19. novembra se goriškim abonentom obeta namreč spet krasen umetniški užitek: izkušena, imenitna gledališka “veterana” Ivo Ban in Vladimir Jurc bosta pod režijsko paličico Dušana Mlakarja uprizorila v Kulturnem domu v Gorici delo Videz vara avstrijskega dramatika Thomasa Bernarda. Delo bo pri tem doživelo slovensko praizvedbo. Zato bo tudi to izjemen dogodek, na katerem ne sme manjkati prav noben abonent. Lahko se mu le še drugi pridružijo in uživajo, kot so resnično uživali poslušalci na večeru z glasbo mladih odličnih pevcev Perpetuum Jazzile.
IK

09.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!