Uvertura v briljantnem znamenju Sabe in Sveva

Piše: Davorin Devetak

TrstNova sezona gledališča FJK “Il Rossetti”

Sezona Stalnega gledališča FJK Il Rossetti v Trstu se je začela v briljantnem in “učiteljskem” slogu, ki ga dajeta dve izvirni produkciji v tesni povezavi z našim mestom. Psihološko čuteč in izostren igralec, postarani Alessandro Haber, je samosvoje podoživel najbolj prepoznavnega junaka in alter ega Itala Sveva v dramatizaciji njegovega romana – spomenika novecenta La coscienza di Zeno (Zenova zavest) v režiji Paola Valeria, ki je tudi ravnatelj gledališča Rossetti. Predstava je odprla novo sezono v veliki dvorani. V Bartolijevi dvorani pa sta ta mesec na sporedu “gledališki predavanji”, ki ju je tržaški pisatelj Mauro Covacich posvetil Sabi (od 4. do 15. oktobra) in Svevu (od 24. do 29. oktobra). Režiser prve postavitve je Alberto Giusta, druge Franco Però. Covacich predstavlja v obeh izvirnih monodramah osebni in ustvarjalni “spopad” s totemoma – fetišema tržaške literature. Pred leti je uprizoril že “tržaškega” Jamesa Joycea, se pravi tretji člen te literarne trimurti, kot jo sam imenuje. Pedantno, ironično, čustveno in prizadeto nam prikliče, sugestivno in skoraj fizično oživi zgodovinske in zaprašene človeške prikazni, ki segajo v mit tržaškosti.

V res bogati sezoni, ki se obeta na velikem odru, bo 18. in 19. novembra gostoval Umberto Orsini z dramaturškim projektom Le memorie di Ivan Karamazov (Spomini Ivana Karamazova), ki se posveča liku, s katerim je zelo mlad zaslovel v črno-beli televizijski priredbi Sandra Bolchija po romanu Dostojevskega. Vsa Italija je tedaj občudovala njegovo interpretacijo Vanje, razbolelega in očarljivega junaka, s katerim se je soočal vse življenje. Režiser je Luca Micheletti. Orsini bo 19. in 20. februarja nastopil še s Francom Branciarolijem v klasiki sodobnega teatra I ragazzi irresistibili (Nezadržni fantje) ameriškega komediografa Neila Simona v režiji Massima Popolizia, enega boljših igralcev in režiserjev sedanjega italijanskega gledališča. Od 29. februarja do 3. marca bo na sporedu slovita Ionescova La lezione (Učna ura) v režiji Antonia Calende, starega znanca našega gledališča. Od 7. do 10. marca je na vrsti spektakel skupine Quadrivio Iliade, Il gioco degli dei (Iliada, igra bogov) na besedilo Francesca Niccolinija in seveda Homerja. V igralski zasedbi sta znana filmska in televizijska obraza Alessio Boni in Iaia Forte. Med ostalimi naslovi bi opozoril na nov režijski in igralski podvig Gabrieleja Lavie, Goldonijevo komedijo Un curioso accidente (Nenavadna prigoda), na sporedu od 14. do 17. marca, ter portret kontroverznega ameriškega pesnika Ezra Pounda Ezra in gabbia (Ezra v kletki) v režiji Leonarda Petrilla (od 2. do 5. maja). Režiser je tudi avtor besedila po spisih in izjavah enega najvišjih glasov stoletja, ki se je “kompromitiral” z občudovanjem Mussolinija in fašizma do zadnjega.

V seznamu komornih predstav v Bartolijevi dvorani, ki šteje kar 24 naslovov, bi ob Sabi in Svevu izpostavil še tretje “tržaško” delo Quell’anno di scuola (Tisto šolsko leto), ki sta ga režiser Alessandro Marinuzzi in Davide Rossi dramatizirala po pripovedi Gianija Stuparicha Un anno di scuola (Šolsko leto). Grenko sladko, nostalgično zgodbo, ki bo na odru od 10. do 14. januarja, je leta 1977 že krasno ekraniziral tržaški režiser Franco Giraldi. Ester Galazzi in Riccardo Maranzana nastopata v vlogi edine dijakinje v razredu licejcev oz. dobrosrčnega profesorja, ki ju v Giraldijevi nadaljevanki poosebljata debitantka Laura Lenzi in veliki Mario Adorf. Corrado d’Elia bo 23. in 24. februarja uprizoril ustvarjalca sodobne vseobsegajoče informatike, ki je spremenil naše življenje, v predstavi Io, Steve Jobs (Jaz, Steve Jobs). Le 31. januarja bo Remo Girone, karizmatični negativni heroj nadaljevanke La piovra (Hobotnica), nastopal kot lovec nacistov Simon Wiesenthal v predstavi Il cacciatore di nazisti, L’avventurosa vita di Simon Wiesenthal, ki jo je režiral in zanjo napisal tekst Giorgio Gallone. Med nenavadnimi ponudbami bi omenil še Kafkovo Una relazione per un’accademia (Poročilo akademiji) s subtilnim igralcem in režiserjem Tommasom Ragnom (26. in 27. marca). Elena Cotugno bo z režiserjem Gianpierom Borgio, oba sta avtorja projekta Giacomo, 16. in 17. aprila podoživela mučeniški lik senatorja Giacoma Matteottija, ki so ga umorili fašisti po njegovih nastopih in tudi “prekinitvah” senatorskih razgrajačev v parlamentu.

V veliki dvorani bo še kar nekaj zanimivih naslovov, ta teden (12. in 13. oktobra) zgodovinska drama Il Vajont di tutti (Vajont vseh) z avtorjem besedila, režiserjem in igralcem Andreo Ortisem. Od 20. do 22. oktobra bo na sporedu glasbena komedija, povzeta po Monicellijevem komičnem filmu Il Marchese del Grillo z Maxom Giustijem in režijo Massima Romea Pipara. To bo res uglašen uvod v kopico glasbenih filmov ali muzikalov, ki se bodo zvrstili vse do pomladi: denimo Pika Nogavička (po zamisli Gigija Proiettija), 4. in 5. novembra; Chicago (režija Chiara Noschese), od 9. do 12. novembra; Sister Act, od 30. decembra do 1. januarja; Cabaret z Arturom Brachettijem, od 8. do 10. januarja; Cats (Mačke) z Maliko Ayane, od 8. do 11. februarja; Peter Pan z glasbo Edoarda Bennata in Giò Di Tonnom, 27. in 28. februarja; Saranno famosi (Fame), 12. in 13. marca; Billy Elliot po filmu Stephena Daldryja in z glasbo Eltona Johna, od 26. do 28. marca in, dulcis in fundo, Grease (Briljantina) v priredbi in režiji Saveria Marconija, od 16. do 17. aprila.

Na spletni strani www.ilrossetti.it so podrobnosti o vseh predstavah in se lahko kupijo vstopnice. Vse vrste abonmajev, od “fiksnih” do “prostih”, so na voljo pri blagajni Rossettija, v novem Ticket Pointu v Rossonijevi galeriji in trgovskem centru Torri d’Europa. V izbranih potovalnih agencijah in pisarnah se lahko kupijo vstopnice za posamezne predstave in “prosti” abonmaji, posebno zanimivi so tisti z zvezdicami in za mlade pod 26. letom. Možen je nakup tudi prek spletne strani www.ticketone.it. Gledališka blagajna na Akvedotu je do 15. oktobra odprta od ponedeljka do sobote med 10. in 19. uro, od 16. oktobra pa: v ponedeljek od 16. do 19. ure, od torka do petka med 10. in 19. uro, v soboto od 10. do 13. ure in od 16. do 19. ure. V nedeljo je blagajna zaprta.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme