Utihnili so dolinski zvonovi

Piše:

Kaj se dogaja v Dolini?

Prejšnji teden smo prejeli žalostno in nepričakovano tiskovno sporočilo župnijskega upravitelja v Dolini g. Klemna Zalarja, v katerem je javnosti sporočil, da so po več kot tisoč letih utihnili dolinski zvonovi. V torek, 11. januarja 2022, je namreč pet predstavnikov sil javnega reda, po odredbi tržaškega sodišča, preventivno zaseglo zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha škofa v Dolini pri Trstu, ki odslej (upamo začasno) ne bodo več pozdravljali vaščane ob pomembnih praznikih, ne bodo več naznanjali smrti vaščanov in zvonili ob njihovih pogrebih, ne za polnočnico ne za Veliko noč, ne bodo se več oglašali za sv. maše, poroke, birme, obhajila in druge pomembne vaške praznike, kot je Majenca. Tudi bitje ur je ustavljeno. Gre za velik udarec dolinski župniji in skupnosti nasploh. Novica se je takoj razširila, celo na državni ravni, saj so o njej poročali številni mediji, med temi tudi Rete 4 in Rai 1 v oddaji La vita in diretta.

Razlog tako drastičnega posega je po navedbi dokumentacije s sodišča pripisati ovadbi šestih vaščanov iz Doline ter podpisnikov peticije iz let 2020-2021 proti dolinskim zvonovom, ki so jo vede ali nevede podpisali tudi domačini. Prav pri izjavah domačinov je razvidno, da zgodba ni povsem jasna. V minulem tednu smo slišali kar nekaj razlag in izgovorov, v katere se ne bomo spuščali. Sprašujemo pa se, ali je bilo res treba priti do take mere oz. do posega sodišča, kar se nam zdi gotovo pretirano.

Dolinski zvonovi, kot tudi zvonovi drugih vasi v Bregu, so neločljiv element slovenske kulturne dediščine in dokaz tisočletne prisotnosti na tem ozemlju. To dokazujejo tudi pritrkovalske skupine, ki so tu prisotne; ob pomembnih praznikih naznanjajo vaščanom slavje, je še sporočil g. Zalar v pismu, ki ga je sklenil z žalostnim dejstvom, da je dolinska župnija hranila enega izmed najstarejših zvonov v tržaški škofiji, iz leta 1417, in da ta skoraj tisočletna tradicija zvonjenja ni prenehala niti med obema svetovnima vojnama. Žal se je to zgodilo leta 2022.

Zaradi velikega odmeva novice, so se v Dolini z g. Zalarjem srečali slovenski predstavniki, in sicer predsednik SSO Walter Bandelj, predstavnik SKGZ Marino Marsič, deželna svetnika Igor Gabrovec in Danilo Slokar. Tudi s tega sestanka je bilo razvidno, da do te točke ne bi smelo sploh priti in da bi se verjetno z dialogom in dogovorom vse rešilo. Tako nam je tudi povedal Walter Bandelj, ki obžaluje, da zvonovi v vasi ne zvonijo več, saj so utrip vseh vaških skupnosti.

Vsak naj si prevzame svojo odgovornost, da se zadeva čim prej reši, je povedal Bandelj, ki ne izključuje, da so med nekaterimi domačini stare zdrahe in zamere, ki so za vaško skupnost in za širšo slovensko skupnost popolnoma nepotrebne. Posledice so vidne v takih nejasnih in res nepotrebnih dogodkih, kot smo jim bili priča tokrat. Na novico se je odzval tudi nadškof Giampaolo Crepaldi, ki je sicer poudaril, da so v tem trenutku na Tržaškem hujše težave (skrbi predvsem serija zločinov), ne skriva pa, da se v zadnjih letih občuti neko nepotrebno sovražno razpoloženje do Cerkve in verske skupnosti, ki je prav gotovo skrb vzbujajoče.

Za konec bi lahko povedali, da zvonovi morajo zvoniti! To naše vasi potrebujejo, da ostanejo žive, se že itak praznijo. Zvonjenje je prav gotovo del vaškega življenja in taki skrajni primeri zaseganja, kot smo jim bili priča v Dolini, so nedopustni. To je bila med drugim slaba reklama na državni ravni za to prelepo območje, bogato s kulturnega, zgodovinskega in naravnega vidika, in med drugim tudi za slovensko narodno skupnost nasploh. Upamo, da se bo neprijetno stanje kmalu rešilo in da bodo mogočni zvonovi v zvoniku župnije sv. Urha spet zadoneli. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme