Ustvarjanje z umetno inteligenco

Piše: APE

OPČINE Razstava na sedežu Sklada Mitja Čuk

zadnjih letih smo bili vsi priča res hitremu razvoju tehnologije, prav tako  umetne inteligence. Kaj pa je pravzaprav umetna inteligenca? Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU definira umetno inteligenco (ang. artificial intelligence) kot interdisciplinarno vedo, ki proučuje naprave, sposobne posnemati človekovo razmišljanje, in vključuje npr. sklepanje, planiranje, učenje, znanje, komuniciranje, percepcijo. Prav o tem je v četrtek, 12. januarja 2023, spregovoril Daniel Radetti, vzgojitelj pri Skladu Mitja Čuk, na odprtju svoje razstave z naslovom AI ART – umetna inteligenca, človeška ustvarjalnost in umetnost prihodnosti.

Številna publika se je zbrala v na novo razsvetljeni glavni sobi sedeža Sklada Mitja Čuk, da bi si ogledala čudovite slike ustvarjalca Daniela Radettija in prisluhnila njegovim besedam. Prisotne je pozdravila tudi predsednica Sklada Mitja Čuk, Stanislava Sosič Čuk. Z veseljem so pripravili bogato razstavo, na kateri so razstavljena najlepša Radettijeva izbrana dela. Dodala je tudi, da so med prazniki poskrbeli za obnovo razsvetljave v sobi s prispevkom Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu; z novo osvetlitvijo bodo ta in prihodnje razstave še bolj ovrednotene.

Tehnologija in umetna inteligenca sta brez dvoma preplavili naše življenje, je pojasnil Daniel Radetti. Vsi mislimo, da beseda umetna inteligenca pomeni, da neki stroj misli in opravlja naloge tako kot človek. V resnici pa to ni res, vsaj ne še, je poudaril. O tem je treba več govoriti, da razumemo, čemu gremo naproti in kako se bo naše življenje še spremenilo. Daniel Radetti razstavljene slike ustvarja s pomočjo raznih modelov umetne inteligence, kot so GPT – 3 ali pa DALL.E. V model napiše teks ali pa navodilo oz. tisto, kar hoče, da umetna inteligenca ustvari, in v trenutku se prikaže zaželena slika. Daniel Radetti najraje ustvarja slike s fantazijsko temo, risanke ali pa tudi t. i. manga (japonski strip).  Prijeten večer je z glasbeno točko na čembalu obogatil Paolo Biancuzzi. Razstava bo na sedežu Sklada Mitja Čuk na Opčinah (Proseška ul. 131/133) na ogled do četrtka, 26. januarja 2023, od ponedeljka do petka, od 10. do 14. ure. Možen je tudi ogled po najavi na tel. št. 040212289.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme