Ustvarili so “mehurček” v župnišču

Piše:

Zanimiv poskus mladih v Vareseju

Podobno kot protagonisti v zgodbi Decamerone Giovannija Boccaccia, ki so se zatekli v vilo na podeželje izven Firenc, da bi se ne nalezli kuge, tako se je 22 mladih med 16. in 18. letom v mestu Varese odločilo, da se zberejo v župnišču.

Kot poroča dnevnik la Repubblica, je imel idejo eden od mladih, ko je gledal košarkarske tekme ameriške lige NBA. Organizatorji lige so namreč nadaljevali prvenstvo, toda  ustvarili so “mehurček”, da bi zavarovali igralce in vse prisotne (delavce, odgovorne in družinske člane) pred morebitnimi okužbami z virusom. V bistvu gre za določen prostor, v katerega vstopijo le tisti, ki opravijo bris in so negativni. Prav to so mladi iz Vareseja prosili domačega župnika, da bi vsaj za kratek čas lahko doživeli spet tisto normalnost oz. druženje, ki ga predvsem mladi tako pogrešajo. Predlog seveda ni bil sprejet v kratkem času, saj je bilo treba narediti kar nekaj prošenj. Župnik pastoralne enote ‘Beato Samuele Marzorati’ je bil zelo vesel za pobudo mladine, ki je prišla na dan meseca septembra in se je konkretizirala šele meseca marca, saj je bilo treba pripraviti vse potrebne avtorizacije, prošnje in dokumentacije.

G. Gabriele Colombo je tako začel oktobra birokratski iter preko prefekture in res proti koncu februarja je prišel odgovor in tudi dovoljenje. 

Mladi in župnik so tako vstopili v “mehurček” 7. marca in izven njega 28. marca, ko so se spet pridružili celotni skupnosti za oljčno nedeljo. Bila je res lepa in pozitivna izkušnja za vse, je povedal duhovnik za italijanski dnevnik. Mladi so se lahko za tri tedne spet družili, se ukvarjali s športom, skupaj pripravljali kosilo in večerjo ter uporabili čas tudi za skupno razmišljanje in molitev.  Šole seveda niso zanemarjali, saj so imeli vsak dan lekcije na daljavo, ki so jih opravili zelo resno. Bili so pa skupaj, kot da bi bili v šoli, kar so posebej pogrešali v teh izrednih časih. Razvidno in poučno je bilo prav to, kako so si pomagali pri študiju in kako so se organizirali za skupna dela, kot so čiščenje, priprava jedilnice, pranje oblek itd. Mehurček je bil uspešen, saj so ob koncu marca, preden so se vrnili v družine, spet opravili brise, ki so bili negativni.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme