Uspešno sodelovanje med šolo in podjetjem

Piše: Kat

Predstavitev čezmejnega projekta

Na sedežu izobraževalnega inštituta EnAIP v Gorici je v sredo, 22. junija, potekala predstavitev čezmejnega sodelovanja med slovenskim podjetjem GOAP d.o.o. Nova Gorica, pomembnim svetovnim akterjem na področju avtomatizacije domov in križark, ter EnAIP FVG, referenčnim inštitutom za strokovno usposabljanje v deželi FJk. Dogodek z naslovom Kultura izmenjave znanja in izkušenj: čezmejno sodelovanje med Italijo in Slovenijo je povezoval podpredsednik Sveta zavoda GO!2025 Peter Ferfoglia.

Podjetje GOAP in inštitut EnAIP sta se zavezala, da bosta poskrbela za prenos znanja med študenti in podjetji na področju razvoja veščin, potrebnih za izdelavo in uporabo tehnologije za avtomatizacijo doma. “Namen projekta je vzpostaviti povezovanje med svetom izobraževanja in svetom podjetništva ter povezovanje med Slovenijo in Italijo na območju, prepojenem s kulturo sožitja,” je dejal Peter Ferfoglia.

Na srečanju sta pozdravila tudi župana občine Gorica Rodolfo Ziberna in občine Nova Gorica Klemen Miklavič. Ziberna je poudaril, da gre za projekt, ki je konkreten primer tega, o čemer sanjamo. “Ko govorimo o EPK, si mnogi predstavljajo predvsem muzej, gledališče, koncert; seveda je tudi to, a v resnici je naš veliki izziv spremeniti pristop do kulture, gospodarstva in medsebojnih odnosov.” Miklavič je poudaril, da “to, čemur smo danes priča, je sicer en majhen košček, toda velik zgled za uresničevanje enotnega urbanega prostora obeh Goric, enotne čezmejne evropske regije, ki bo zagotavljala predvsem trajni mir in blaginjo našim državljanom.”

Tehnologija za avtomatizacijo doma je pomembna predvsem z vidika varčevanja z energijo, s tem projektom pa dva na videz različna svetova, podjetništvo in šola, dokazujeta, da je njuno sodelovanje lahko motor inovativnosti. Letos na inštitutu EnAIP zaključuje izobraževanje za uporabo te tehnologije prva generacija učencev. Direktorica inštituta Paola Stuparich je izrazila veliko zadovoljstvo in poudarila, da “moramo razviti izobraževalno verigo, ki se začne v osnovni šoli in nadaljuje do univerze. Ne samo z namenom razvoja našega ozemlja, ampak predvsem za zadovoljitev potreb podjetij, ki tukaj delujejo in tukaj morajo najti svoj prostor.”

Direktor podjetja GOAP Leon Kralj je izpostavil pomen čezmejnega sodelovanja. Poudaril je dejstvo, da “energetsko krizo lahko rešimo samo z inovacijami in optimizacijo porabe energije.” Pri GOAP že več let stremijo k optimizaciji porabe električne energije s proizvodi pod blagovno znamko Qubino, zavedajo pa se tudi pomena izobraževanja. “Da lahko pridemo do trajnostnega razvoja in digitalizacije, je tovrstno izobraževanje potrebno vpeljati že pri najmlajših, torej že od vrtcev in osnovnih šol vse tja do univerz,” je dejal Kralj. Pri podjetju GOAP so v petih letih z delavnicami in projekti na osnovnih šolah v Sloveniji izobrazili več kot 800 otrok. Projekt z inštitutom EnAIP je bil izjemna priložnost izobraževanja, o kateri je navzočim spregovoril profesor Luca Alborghetti, Leon Kralj pa je študentom 4. letnika strokovne kvalifikacije za elektrotehnike na inštitutu podelil tudi diplome ob zaključku izobraževanja za uporabo pametne tehnologije GOAP – Qubino. Posebno zahvalo za graditev partnerstva med šolo in podjetništvom sta prejela tudi ravnateljica OŠ Dornberk Dragica Vidmar in učitelj Borut Fiorelli.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme