Uspešni športniki in odlični dijaki

Piše: APE

ZSŠDI / Nagrajevanje Šport in šola

Letos je po enoletnem premoru ponovno potekalo podeljevanje nagrad šport in šola, ki ga vsako leto prirejata Združenje slovenskih športnih društev v Italiji in Zadružna kraška banka Trst-Gorica. Športniki, študentje in ostala publika so se zbrali v četrtek, 25. novembra 2021, v Prosvetnem domu na Opčinah. Na večeru, ki ga je povezoval Evgen Ban, je prejelo nagrado kar 44 mladih, 26 iz Tržaške in 18 iz Goriške, ki so se izkazali tako na športni kot na šolski ravni.

Med uglednimi gosti so bili deželni predstavnik olimpijskega komiteja CONI za Tržaško Jure Kufersin, predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, odbornik ZSŠDI Peter Žerjal, predsednik ZKB TS-Go Adriano Kovačič in časnikar Primorskega dnevnika Danijel Radetič. Do mikrofona je najprej prišel predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, ki je prisrčno pozdravil vse prisotne in poudaril, da je nagrada šport in šola dokaz, da je lahko uspešen športnik tudi odličen dijak. V tridesetih letih je dobilo nagrado šport in šola, ki si jo je zamislil profesor Franko Drasič, preko 400 dijakov in dijakinj. Nekateri so vzporedno z uspešno športno dejavnostjo svojo študijsko izobrazbo nadaljevali še na univerzi, dosegli odlične rezultate in so danes profesorji, časnikarji, zdravniki in še marsikaj. Prisrčno se je zahvalil ZKB, ki jim že 30 let stoji ob strani, in sicer nagrajencem podeljuje denarno nagrado. Ob trideseti obletnici nagrade so se zato odločili, da bodo Zadružni kraški banki v znak hvaležnosti podarili sliko tržaškega slikarja Edija Žerjala. Sliko je predsedniku ZKB TS-GO Adrianu Kovačiču izročil odbornik ZSŠDI Peter Žerjal. Predsenik je nato pozdravil vse prisotne v imenu celotnega upravnega odbora ZKB TS-GO in celotne banke. Vesel je, da je v našem okolju toliko mladih, ki so uspešni tako na šolski kot na športni ravni. Pobuda nagrade šport in šola je ena tistih, na katere so najbolj navezani. Vedno je treba ciljati na profesionalnost in kvaliteto; zagotovil je, da jim bo banka vedno ob strani. Športna društva so naši ambasadorji, ki zagotavljajo mladini rast in prihodnost v slovenskem okolju. Čas je bil nato za slavnostni govor večera, ki ga je tokrat imel nekdanji odbojkar in prejemnik nagrade šport in šola, danes časnikar Primorskega dnevnika Danijel Radetič. Zahvalil se je vsem prisotnim, predvsem pa organizatorjem za povabilo na četrtkov večer. Podal je svoj kritični pogled na današnjo športno in šolsko situacijo, ki nista dobro usklajeni, kot bi lahko bili. Nagrado šport in šola je Radetič dobil pred 25 leti. Mislil je, da se je v tem času odnos do športa spremenil. Veliko šolnikov danes ne sprejema še dobro bistveno vlogo, ki jo ima šport v življenju, predvsem pa pri vzgoji. Čas pandemije je dokazal, da mladi potrebujejo športno aktivnost, potem ko ves dan sedijo pred računalnikom zaradi šolske dejavnosti. Svojo besedo je nato namenil mladim športnikom v dvorani in jim priporočal, naj vsi dobro trenirajo, a tudi študirajo, saj z dobro organizacijo se vse z lahkoto uskladi. Bistveno vlogo imajo gotovo pri športu in šoli tudi starši, trenerji, odborniki in vsi, ki pomagajo pri delu. Pri tem se je prisrčno zahvalil profesorju Ivanu Peterlinu za vse opravljeno delo v sklopu moške odbojke na Tržaškem. Zahvalil se je še prof. Ivanu Plesničarju, ki je nedvomno zaznamoval njegovo športno pot.

Prejemniki nagrade vsako leto dobijo tudi umetniško delo. Letos so mladi nagrajenci prejeli dela mlade umetnice Ajlin Visentin, ki prikazujejo nočno zvezdnato nebo. Nagrade sta podeljevala odbornik ZSŠDI Peter Žerjal in predsednik ZKB TS-GO Adriano Kovačič. Mladi športniki in študentje, ki so letos dobili nagrado šport in šola, so: Emil Antonutti (odbojka, AŠZ Soča), Lara Bearzi (atletika, AŠZ Bor), Alissia Birri (odbojka, AŠZ Soča), Luca Centazzo (jadranje, TPK Sirena), Elia Cioch (vaterpolo, Pallanuoto Trieste), Tea Civardi (atletika, AŠZ Gaja), Romina Cossutta (tenis, AŠZ Gaja), Andrej Cotič (odbojka, AŠZ Soča), Tomaž Cotič (odbojka, AŠZ Soča), Vida Cotič (kotalkanje, AKŠD Vipava), Nikolaj Černic (odbojka, AŠZ Soča), Nina Dazzara (kotalkanje, AŠD Polet), Beatrice Devetak (kotalkanje, AŠKD Vipava), Petra Doglia (veslanje, S. C.Timavo), Beatrice Falzari (odbojka, AŠZ Soča), Lapo Farolfi (atletika, Atletica Gorizia), Jan Feri (odbojka, AŠZ Soča), Nastja Ferluga (orijentacijski tek, AŠZ Gaja), Zala Flospregher (odbojka, AŠZ Soča), Alja Furlan (odbojka, AŠZ Sloga/Zalet), Maja Grilanc (odbojka, AŠZ Sloga/Zalet, Petra Gulich (odbojka, AŠZ Sokol/Zalet), Iztok Kalc (jadranje, TPK Sirena), Petra Kalc (tenis, AŠZ Gaja), Nikola Kerpan (alpsko smučanje, SK Devin), Camilla Komic (odbojka, AŠZ Sloga), Jacopo Komic (košarka, AŠZ Dom), Jakob Kralj (atletika, AŠZ Bor), Jasna Kralj (plavanje in reševanje iz vode, Rari Nantes Trieste), Arianna Menis (odbojka, AŠZ Soča), Marco Pieri (košarka, Allianz Pallacanestro Trieste), Sara Piva (odbojka, AŠZ Soča), Goran Polojaz (orientacijski tek, AŠZ Gaja), Mattia Salvi (košarka, AŠZ Dom/Jadran), Aleš Šavron (atletika, ŠZ Bor), Caterina Sedmak (jadranje, JK Pirat Portorož), Caterina Sinigoi (alpsko smučanje, SK Devin), Maks Skerk (alpsko smučanje, SK Devin), Denis Stefani (odbojka, AŠD Sloga Tabor), Mija Škerlavaj (jadranje, JK Pirat Portorož), Samo Tomasettig (nogomet, ND Bilje, AŠD Sistiana Sesljan), Anna Turel (košarka, Libertas basket sporting school Udine), Tinkara Vidoni (odbojka, AŠZ Sloga/Zalet), Sanja Volčič (atletika, Atletica Gorizia).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme