Uspešna zgodba Poti miru

Piše:

Spletna delavnica DM+

V četrtek, 4. februarja, je potekala spletna delavnica z naslovom Zakaj je Pot miru uspešna zgodba? Od ideje in analize do novih priložnosti nagrajenega evropskega projekta. Dogodek so sooblikovale organizacije Pot miru, Euroservis in DM+. Prvi del srečanja je sicer potekal za vse preko Youtuba in Facebooka, kjer je najprej v imenu Društva mladih Slovencev v Italiji pozdravila Lucija Tavčar, ki je povedala, da so pri društvu takoj sprejeli vabilo Fundacije Poti miru in Euroservisa, kajti področje evropskih projektov je pri nas še premalo poznano. Evropski projekti so zelo pomembni in tudi lepa priložnost tako za posameznike in mlade kot tudi za skupine, predvsem pa priložnost za naše obmejno območje, je povedala Tavčarjeva. Na spletni predstavitvi je prevzel besedo najprej Andrej Bertok, ki je uvedel poslušalce v svet evropskih projektov ter podrobno obrazložil delovanje Euroservisa, ki je zgodba uspeha na našem območju, a tudi v širšem okolju, saj je ustanova uspešno speljala več kot 160 evropskih projektov.

Druga gostja spletnega srečanja je bila direktorica fundacije Poti miru, Maša Klavora, ki je poudarila, kako je pomembna letnica 2021, saj se začne letos novo programsko obdobje evropskih projektov, in kako so posledično pomembno ta srečanja oz. delavnica prav zato, da različni akterji razumejo, katere so želje in potrebe obmejnih prebivalcev. Maša Klavora je poslušalcem s pomočjo projekcij prikazala, kaj je pravzaprav Pot miru, kako je nastala in zakaj je bila tako uspešna zgodba na evropski ravni (meseca oktobra je projekt Pot miru zmagal kot najboljša evropska projektna ideja).

Mara Černic je v nadaljevanju orisala smer razvijanja turizma v tem času. Prikazala je dejavnike, ki so vplivali na to, da je bil projekt Pot miru tako uspešen, dala pa je tudi nekaj dragocenih iztočnic za delavnico, ki je sledila ob koncu spletne predstavitve.

Delavnica je potekala po aplikaciji Zoom, bila je zelo uspešna, saj je sodelovalo kar 43 ljudi tako iz Italije kot iz Slovenije. Posamezniki različnih starostih so bili razdeljeni v skupine, vsaki skupini je sledil moderator (ali Poti miru ali Euroservisa) ter član DM+. Začetne iztočnice so bile za vse skupine enake, s teh pa se je razvijala debata, ki je segala v različna področja. Protagonist je bila seveda Pot miru oz. kaj narediti za nadaljnji razvoj tega projekta, ki ima še ogromen potencial. Na dan je prišlo veliko idej in vizij, med drugim, kako privabiti več turistov, kako jo dodatno valorizirati in razvijati, ne nazadnje je bil govor tudi o pomenu digitalizacije. Na koncu je vsaka skupina predstavila posamezne rezultate in jih primerjala. Prav gotovo so se udeleženci približali svetu evropskih projektov in uspešnemu projektu Poti miru ter razumeli, kako so lahko ti projekti dragoceni in kakšen velik potencial imajo za naše območje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme