Uspešna zaključna prireditev

Piše: APE

Opčine Mala gledališka šola Matejke Peterlin

V petek, 1. septembra 2023, je v Finžgarjevem domu na Opčinah potekala zaključna predstava z naslovom Pet princesk na zrnu graha Male gledališke šole Matejke Peterlin. Letos je mala gledališka šola potekala od 28. avgusta do 1. septembra v priredbi Slovenske prosvete in Radijskega odra ter ob podpori Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Za režijo letošnje predstave je poskrbela Manca Dorrer, za besedilo pa Lučka Susič.

Starše, otroke, sorodnike in vse prisotne je na sklepni prireditvi najprej pozdravila predsednica Radijskega odra Manica Maver. Kar 25 otrok se je letos udeležilo gledališke šole in v tednu dni pripravilo čudovito, kar eno uro dolgo predstavo. Prisrčno se je zahvalila vsem članom Radijskega odra in ostalim, ki so sodelovali in pomagali pripraviti zaključno predstavo.

Kraljica Dominika, ki svoje dneve preživlja v dobri družbi dveh grofic, se odloči, da bo končno poiskala nevesto za svojega sina, princa, ki ima sicer komaj 12 let. Kraljica zato ministru za poročne zadeve dodeli nalogo, naj najde najlepše princese. Ta ji pojasni, da so princese samo v pravljicah, kar pa kraljice ne zaustavi in mu naroči, naj pač najde princese, take iz pravljic. Ministru priskoči na pomoč sam Hans Christian Andersen, ki mu je enkrat na leto dovoljen obisk otrok oz. najboljših bralcev. Naenkrat se prikaže prava pravljična princesa, ki ji kraljica obljubi, da se bo poročila s princem, samo če bo prespala na posebni postelji, ki ima kar devet žimnic. Kraljica je pod žimnice postavila zrno graha z namenom, da prinčeva žena postane tista princesa, ki prva občuti zrno med spanjem. Kar štiri princeske potrkajo na dvor, niti ena pa ponoči ne čuti zrnca pod žimnico. Nazadnje se predstavi še čudovita princesa, prva, ki ponoči slabo spi, ker jo zbada zrno graha. Zadovoljstvo kraljice v resnici mine kar hitro, saj ima mali princ komaj dvanajst let, princesa pa kar nekaj glav več.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme