Uspešna tretja izvedba Projekta D

Piše: Kat

Gorica / Predstavitev še nepoznanih modnih oblikovalcev

Trajnostna moda je moda, ki je zasnovana tako, da je prijazna do okolja in ljudi, ki jo izdelujejo. To pomeni, da uporablja trajnostne materiale, stremi k zmanjšanju odpadkov in zagotavlja pravično plačilo delavcem. Razmišljati trajnostno pomeni razmišljati o dolgoročnih posledicah naših dejanj, upoštevati vpliv le-teh na okolje, ljudi in družbo.

Prav gotovo trajnostno razmišljata tudi fotografinja Dominique Pozzo in blogerka Dragana Radošević, ki sta letos v Semeniški ulici organizirali že tretji modni dogodek Projekt D. Dogodek, ki je posvečen spoznavanju modnih ustvarjalcev in obrtnikov iz dežele FJK in Slovenije, je letos potekal med 19. in 21. oktobrom. Cilj projekta je tudi ozaveščati udeležence in javnost, jih nagovoriti, da začnejo kupovati lokalno, ter razmišljati o trajnosti oblačil in modnih dodatkov s posebnim poudarkom na izbiri materialov.

Obrtnike, na tokratni ediciji Projekta D jih je sodelovalo osem, sta pobudnici projekta zbrali na podlagi kakovosti izdelkov. Tokrat se je v prostorih v Semeniški ulici prestavila blagovna znamka Crimosh Cristine Mocchiutti, ki je prvi stik s tekstilnim svetom imela v tapetniškem laboratoriju svoje mame in v svojih kolekcijah uporablja kristale Swarovski. Ivan Della Mora je modni ustvarjalec, ki ga pri ustvarjanju vedno nagovarja tudi glasba, JKH identity pa je modna znamka, ki ustvarja ženska oblačila in “unisex lifestyle” kose. Za to blagovno znamko stoji oblikovalka Julia Kaja Hrovat, ki ima studio v Ljubljani. Na prodaj so bile tudi torbice znamk Makosha in Urshy. Oblikovalka Urška Trampuš ustvarja modne kose iz recikliranega, umetnega usnja in 100-odstotnega eko bombaža. Naj omenimo, da so se v izložbi Projekta D predstavile tudi ustvarjalka Tjaša Škapin, Goričanka Roberta Gentile in mozaicistki Debora e Francesca, ki sta svoje znanje iz oblikovanja mozaikov prenesli v svet nakita.

Četrtek in petek, 19. in 20. oktobra, sta bila namenjena medijem, ljubitelji mode so si torbice, nakit in oblačila lahko kupili v soboto, 21. oktobra, od 10.30 do 20. ure, ko je bila gostja Projekta D modna svetovalka Helena Pertot, ki je predavala o oblikah telesa in oblačilih, ki so zanje najbolj primerna. Dogodek je nastal v sodelovanju s SDGZ in javno agencijo Spirit Slovenija pod pokroviteljstvom Občine Gorica ter s podporo Zavoda GO! 2025 in urada za turizem Dežele FJK. Sofinancirala sta ga tudi Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije ter slovensko Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. 

Dominique in Dragana nameravata Projekt D ponoviti še večkrat, prizadevata si ga še razširiti in leta 2025 organizirati tudi več zabav na Krasu in v Brdih ter čezmejni modni defile v Gorici.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme