Uspešna sezona … na vidiku pa že načrtovanje nove

Piše: Matevž Čotar

Pogovor Peter Lisjak, predsednik ŠD Kontovel

Mladi predsednik Športnega društva Kontovel Peter Lisjak je prevzel krmilo društva pred nekaj več kot enim letom in takoj doživel odlične športne rezultate. Z njim smo se pogovorili o zgodovinskih uspehih minule sezone in o prihodnjih izzivih društva.

Za vami je neverjetna sezona, kako bi jo opisal?

Bom povedal po pravici, na skrito sem pričakoval dobre rezultate, saj smo imeli res dobri ekipi, tako pri ženski odbojki kot pri moški košarki. Prepričan sem bil, da bodo odbojkarice nastopale suvereno in da se bodo borile na samem vrhu lestvice. Imeli smo zelo konkurenčno ekipo, saj so se letos v domače društvo vrnile zelo izkušene igralke. Proti koncu sezone so sicer imele rahel padec forme, a so z visoko motivacijo, energijo in izkušnjami pometale s konkurenco. S košarkarji pa smo se ob začetku sezone pogovorili in se zmenili, da se ne smemo zadovoljiti s sredino lestvice, ampak poskusiti narediti nekaj več, saj smo občutili, da je ekipa “na papirju” zelo kvalitetna. Sam sem bil prepričan, da smo med tremi najboljšimi v D ligi. Pričakovanja so se tudi uresničila. Fantje so na začetku zmagovali, čeprav niso še povsem prepričali. Nato so formo stopnjevali in bili res neustavljivi. Napredek so si zares zaslužili. Članski ekipi je dodal vrednost in nabrane izkušnje Alessandro Scocchi, bivši kapetan Bora. V popolni formi smo imeli Aleksandra Daneva, ki je dobro okreval po poškodbi. Dodali pa smo tudi nekatere mladince, ki so se takoj izkazali in pridobivali pomembno minutažo, predvsem bi omenil Nikolaja Persija in Jana Proja.

Odbojkarice so zmagale v prvi diviziji, košarkarji prvič v zgodovini društva dosegli C ligo. Ste že začeli načrtovati naslednjo sezono?

Naslednjo sezono smo v bistvu začeli načrtovati že nekaj dni kasneje, ko so praznovanja skoraj bila še v zraku. Igralci in kadri bodo ostali v bistvu nespremenjeni. Predvsem pri odbojki ne bo prišlo do večjih sprememb pri organizaciji dejavnosti in prvenstvu. Ekipo bo dodatno okrepila Irina Kneipp, ki se vrača v domače društvo, drugače sem pa mnenja, da so letošnje igralke na nivoju višje lige in se bodo zato dobro kosale v D ligi.

Tudi pri košarki imamo več igralcev z izkušnjo višje lige. Ekipo pa bo še dodatno okrepil Gabrijel Terčon, mladi, a zelo izkušeni košarkar. Sezona v C ligi sicer ne bo enostavna, saj se je več ekip odpovedalo nastopu in se bodo zato preostale okrepile z nekaterimi igralci, ki si bodo želeli naprej igrati na visoki ravni. Tudi iz logističnega in finančnega vidika bo košarkarska dejavnost nekoliko bolj kočljiva. Višja liga zahteva višje stroške in tudi drugačne predpise glede prostorov oz. telovadnic. Domače tekme se bodo morale seliti iz domače telovadnice “portuale” v telovadnico na Opčinah (kjer je igral Jadran).

Ob vsem tem je treba skrbeti tudi za mladinsko dejavnost ter projekta Jadran in Zalet, zato je bilo v bistvu načrtovanje že kar pestro, čeprav se je sezona pred kratkim sklenila. Na vidiku je še veliko dela in nekaj odprtih vprašanj, a sem optimist, da bomo dobro pripravljeni za start. Pri društvu si želimo oživiti tudi mladinsko dejavnost in v to bomo v naslednjih letih vložili veliko truda.

Komaj leto in pol si na krmilu društva, a si že dosegel izjemne rezultate in zadoščenja … Kaj ti pomeni Kontovel?

Veliko. Kontovel ni le moje matično društvo, je tudi moja rojstna vas, to se pravi, da mi pomeni več kot zgolj športna organizacija. Vsi pri društvu skušamo sodelovati širše in z raznimi pobudami držati vas živo in seveda slovensko prisotnost na tem koncu Tržaške. Biti predsednik domačega društva je velika čast, moram pa povedati, da imam ob sebi neverjetno ekipo in odbornike in da so letošnji dosežki sad njihovega dolgoletnega dela in prizadevanja.

Veliko zadoščenj, a tudi velika odgovornost …

Biti predsednik je zelo zahtevno, predvsem v današnjem, zelo mrzličnem vsakdanu. Žrtvovati je treba prosti čas, to velja za predsednika in tudi za odbornike. Večkrat se ne zavedamo, koliko odgovornosti imamo. Temu dodamo današnjo birokracijo, ki je postala za mala društva neznosna. Predsednik je postal v bistvu birokrat, ki se ukvarja s papirji, prošnjami, sestankuje z drugimi predsedniki in uradniki, ostane mu manj časa za ukvarjanje z efektivno dejavnostjo društva. Zato je potrebna tudi dobra ekipa odbornikov, ki jim lahko predsednik da pooblastilo in zadolžitve, da lahko društveni “stroj” uspešno deluje. V to enačbo seveda spadajo tudi trenerji, člani in starši, ki skupaj ustvarijo tisti občutek družine, ki je pri društvu bistvenega pomena.

Imaš kakšen nasvet za predsednike oz. za tiste, ki bodo pri društvih predsedniki?

Imam nasvet bolj za sedanje odbornike. Edini način, da društva peljemo v pravo smer, je, da stalno vlagamo in bodrimo mlade v naših društvih in jih vabimo v odbore. To ni še dovolj. V odborih jih moramo spremljati, morajo se čutiti soudeleženi pri delovanju ter jim tudi dajati določene zadolžitve in prve odgovornosti. Le tako se lahko naučijo, kako deluje vodenje društva, le tako bodo pripravljeni sprejeti nove izzive in le tako bo prihodnost naših društev svetla! 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme