Uspešna predstavitev knjige o tržaškem umoru

V sredo, 5. oktobra 2016, se je nekaj po 18. uri zbralo res mnogo ljudi v prostorih Tržaškega knjižnega središča na predstavitvi knjige Martina Breclja Anatomija političnega zločina. Knjiga, ki je pravkar izšla pri tržaški založbi Mladika, natančno opisuje okoliščine in razne zgodovinske podatke in dejstva ob umoru zakoncev Stanka Vuka in Danice Tomažič ter njunega prijatelja Draga Zajca, ki se je zgodil 10. marca 1944 v stanovanju v Trstu, v ulici Rossetti št. 31, kjer sta zakonca prebivala. Čeprav je minilo ogromno let od tistega tragičnega dogodka, trojni umor še vedno razburja duhove, še posebno na Primorskem, kjer marsikdo ne priznava, da bi bili lahko krivci in izvajalci poboja člani Osvobodilne fronte oziroma pripadniki njene Varnostne obveščevalne službe (VOS).
Predstavitev knjige se je v TKS začela z uvodom urednice založbe Mladika Nadie Roncelli, ki je predstavila goste in pisatelja ter se opravičila za rahlo zamudo pri začetku večera. Nato je prisotne nagovoril zgodovinar Renato Podbersič, ki se je najprej zahvalil založbi Mladika za objavo tako kočljivega dela, in tudi piscu, saj je opravil ogromno raziskovalno delo, ki je marsikatero plat tistega zgodovinskega časa primerno osvetlil. Zgodovinar je pohvalil način in strokovno metodo, s katero se je Brecelj lotil opisovanja zločina, saj je do potankosti pregledal najrazličnejše gradivo, bodisi tisto, ki so ga nekateri že obravnavali, a tudi drugo gradivo, ki je bilo čisto nepoznano oziroma se ga niso lotili v zvezi s tem dogodkom (na primer najrazličnejši časopisni članki, ki so izhajali v periodičnem tisku tedaj). Po strokovni predstavitvi Renata Podbersiča je prišel na vrsto tudi zgodovinar Jože Pirjevec, ki je govoril o tedanjih časih in je poudaril, da se z izsledki Brecljeve knjige strinja, kajti verjame tudi takim zgodovinskim podatkom, ki jih izrečejo priče in ne le pisni dokumenti, saj se je ideja za knjigo rodila po izpovedi anonimne pričevalke, ki je spodbudila nadaljnje raziskave. Po Pirjevčevem mnenju ne bi bilo nič čudnega, če bi trojni zločin zakrivili partizanski krogi, saj so večkrat uporabljali take metode oz. likvidacije, da bi se rešili nezaželenih oseb. Pirjevec je poudaril, da je bilo po njegovem mnenju Osvobodilno gibanje najveličastnejša stvar slovenske zgodovine, za svoje cilje pa je večkrat uporabljalo skrajne stalinistične metode. Tretji je spregovoril avtor sam, ki je izpostavil razloge, ki so ga gnali, da je mnogo časa in energije namenil delu, ki naj bi pripomoglo k boljšemu razumevanju in razčlenjevanju naše bližnje zgodovine. Martin Brecelj je v skoraj tristo strani debeli knjigi objavil ogromno dokumentov in najrazličnejšega gradiva; vsi vodijo v isto smer oziroma, da so trojni uboj v ul. Rossetti 31 naročili in izpeljali pripadniki komunistov, saj jih je motilo, da bi Stanko Vuk, ki so ga malo prej okupatorji izpustili iz zapora, odšel v partizane in širil svoje ideje o krščanskem socializmu med njimi. Uradni predstavitvi knjige je sledila krajša razprava, v kateri so nekateri prisotni iz publike izpostavljali svoja mnenja in ideje o zgodovinskih dogodkih, ki pa so večkrat bili izven konteksta večera in so le poudarjali določena prepričanja in mnenja, ki niso imela zveze z vsebino knjige. Predstavitve knjige se je udeležil tudi Drago Zajc mlajši, sin tretje žrtve političnega umora v Trstu, ki se je zahvalil Breclju za knjigo, ki gre v smeri takih dokumentarnih del, ki pripomorejo k boljšemu odnosu do preteklosti Slovencev. Številni prisotni so pred odhodom prosili avtorja za avtogram na platnici knjige, ki je bila na razpolago kupcem.
Gotovo je bila predstavitev knjige Anatomija političnega zločina, ki jo je zelo temeljito in strokovno napisal Martin Brecelj, diplomirani filozof in upokojeni časnikar, zelo zanimiva in poučna. Knjigo je vredno prebrati, saj avtor vse zapisane podatke podpira z opombami in z dokaznim gradivom, kje lahko določene dokumente najdemo, če pa se med prebiranjem izognemo opombam, je pisanje vseeno izredno zanimivo. Za vse, ki bi si radi ustvarili lastno mnenje o bližnji zgodovini, ki še razdvaja slovenski narod, je knjiga izredno priporočljiva. Vsak lahko ima svoje mnenje, dokumentiranim dokazom pa ne moreš oporekati. Zato je taka strokovna knjiga izredno dobrodošla.
MAP

V Tržaškem knjižnem središču

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme