Uspešen spletni dan odprtih vrat Kluba zamejskih študentov

Piše: UP

O študiju v Sloveniji na enem mestu

Izbira za univerzitetni študij na slovenskih fakultetah je med mladimi, ki končujejo slovenske višje srednje šole v Italiji, vedno bolj popularna. To dokazuje tudi dejstvo, da se je dneva odprtih vrat, ki ga je že šesto leto zapored organiziral Klub zamejskih študentov (KZŠ), letos udeležilo več kot 70 maturantov, kljub temu da je letošnji dogodek potekal v popoldanskih urah (tako da letos dijaki niso izgubili dneva pouka) in spletno.

Dijake je uvodoma pozdravila Andreja Duhovnik Antoni, pedagoška svetovalka Republike Slovenije za slovenske šole v Italiji, ki je klubu čestitala za tako aktivno delovanje in pomembno vlogo, ki ga ima ta pri usmerjanju višješolskih dijakov. Udeležence je pozdravila tudi predsednica KZŠ-ja Petra Olenik, ki je maturantom zaželela vso srečo pri izbiri univerzitetne poti in zaključku višješolske kariere, izrazila pa je tudi upanje, da se srečajo v čim večjem številu v prihodnjem študijskem letu.

Moderator dogodka Igor Terčon je predstavil KZŠ, ki nosi geslo Tvoj dom v Sloveniji. Cilj kluba je namreč ta, da povezuje vse zamejske študente, obenem pa predstavlja zamejsko skupnost študentom iz matice, s katerimi tudi veliko sodeluje, predvsem s Klubom študentov Sežane in Zvezo ŠKIS. Odbornik Terčon je nato predal besedo Dejanu Senekoviču iz vpisne službe Univerze v Mariboru, ki je dijakom osvetlil vpisni postopek na slovenske fakultete. Letošnji razpis za vpis naj bi se odprl 1. februarja, možnost za vpisovanje pa naj bi potekala od 16. februarja (kar pa se bo letos predvidoma nekoliko zakasnilo). Vsi dijaki imajo možnost, da izrazijo tri želje, na katerem študijskem programu želijo študirati. Vpis na slovenske univerze je mogoč na dva načina: kot slovenski državljani in državljani EU ali kot tujci. Kdor ima slovensko državljanstvo, se mora na fakulteto vpisati kot slovenski državljan, ostali pa lahko oddajo dve prijavi: kot tujci in kot državljani EU.

Vpisovanje poteka letos izključno spletno, preko portala eVŠ, kjer bo tudi objavljen razpis. Letos ne bo treba, da dijaki svojo vpisno polo tiskajo in jo pošljejo po pošti, saj bo zadostovala spletna prijava. Pri tem morajo paziti, da se jim, ko končajo prijavo, izpiše “prijava elektronsko poslana”, v nasprotnem primeru pomeni, da prijave niso uspešno končali. Senekovič je obenem opomnil dijake, da bodo letos vse odločitve vročali elektronsko preko portala eVŠ in elektronske pošte, ne več po navadni pošti. Brina Zavrl z mariborske univerze pa je dodala, da bo za priznavanje listin letos lažje, saj bodo dijaki lahko samo poslali sken zaključne listine in spričeval.

Na dnevu odprtih vrat so se predstavile tudi štiri univerze. Univerzo v Ljubljani je predstavila Katja Cerar, tisto v Mariboru Dejan Senekovič, v Novi Gorici Veronika Piccinini in na Primorskem Mitja Tretjak. Ti so predstavili študijske programe, ki jih nudijo njihove univerze, in kaj lahko študenti pridobijo od študija in ob študiju pri njih.

Običajno se dan odprtih vrat konča s sejmom stojnic, na katerem se predstavijo vse fakultete in kjer lahko dijaki sprašujejo vse, kar jih zanima, tako predstavnike fakultet kot tudi predstavnike kluba. Zaradi letošnje spletne izvedbe to ni bilo mogoče, so pa zato organizirali t. i. fanta-stojnice, na katerih so klubovci odgovarjali na vprašanja, ki so jim jih prej postavili dijaki. Tako so dijaki izvedeli za možnost štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu (razpis bo avgusta), o možnosti bivanja v študentskem domu, za možnost dela ob študiju preko študentskega servisa, obštudijske dejavnosti, ki jih nudijo univerze, in razne ugodnosti, ki jih imajo študenti, ki študirajo v Sloveniji (študentski boni za prehrano, popust pri javnem prevozu ipd.).

Ker letos ni bilo fakultetnih stojnic, so dijaki, ki so se prijavili na dogodek, na elektronski naslov prejeli seznam fakultet s kontakti članov KZŠ-ja, ki te fakulete obiskujejo. V klubu jih spodbujajo, da se za katerikoli dvom o fakulteti obrnejo na tiste, ki študirajo na njej, in bodo tako dobili informacije iz prve roke.

Ob koncu je vse dijake, ki so se predhodno prijavili na dogodek, čakalo še presenečenje. Ob vpisu je namreč vsak prejel številko, s katero se je ob koncu dogodka potegoval za nagrado: dva zmagovalca sta prejela 30 evrov vreden bon za Tržaško knjižno središče v Trstu in Katoliško knjigarno v Gorici.

Ker je bil dogodek poln novih in pomembnih informacij, predvsem glede vpisnega postopka, ki dijakom večkrat predstavlja težave, so posnetek dneva odprtih vrat že objavili na spletni strani KZŠ-ja, Facebook strani in dogodku. Tako imajo dijaki možnost, da si ob vpisu, če se jim porodi dvom, posnetek ponovno ogledajo. Istočasno so pri klubu pripravljeni odgovarjati na njihova vprašanja. Spletna stran KZŠ pa ima pod zavihkom SOS KZŠ podrobno razloženo vse, kar dijaki potrebujejo za vpis na fakulteto, in druge pomembne informacije.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme