Aktualno

Uspešen nastop MeMlPZ E. Komel

Uspešen nastop MeMlPZ E. Komel

Piše Samuel Devetak: 13. Mednarodni zborovski festival v Kopru

V dvorani sv. Frančiška v Kopru je od 7. do 10. junija potekal 13. mednarodni zborovski festival Koper. Sodelovali so štirje res kakovostni slovenski zbori iz Slovenije in Italije; prvi dan je nastopil Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper pod vodstvom Maje Cilenšek, naslednjega dne Zbor Slovenske filharmonije z dirigentko Petro Grassi, tretji dan Mešani pevski zbor Obala Koper pod vodstvom aktivnih udeležencev mojstrskega tečaja dirigiranja in zadnji dan so nastopili domačini, Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja. Poleg nastopov je v soboto, 8., in v nedeljo, 9. junija, potekal tudi mojstrski tečaj pod spretnim mentorstvom Stojana Kureta, na katerem je šest mladih dirigentov urilo svoje sposobnosti in spretnosti pri dirigiranju zbora Obala.
Dogodek je organizirala predsednica Mešanega pevskega zbora Obala Koper Tamara Mikolič Južnič z organizacijskim odborom, omogočili pa so ga Mestna občina Koper, koprski župan Aleš Bržan, ki je bil častni pokrovitelj letošnjega festivala, Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, Javni sklad RS in drugi medijski pokrovitelji. Umetniški program zborovskega festivala je oblikoval skladatelj in zborovodja MePZ Obala Koper Andrej Makor. Dva zbora sta nastopila z dvema Makorjevima skladbama, in sicer Slovenska filharmonija s starocerkvenoslovansko Bogorodice Djevo in zbor Komel z responzorijem O magnum mysterium. Za Bandljevo zasedbo je bil ta nastop izredno pomemben, saj je nudil možnost za preizkus programa, ki ga bo zbor Emil Komel izvedel na mednarodnem tekmovanju v Arezzu letos avgusta, kjer se bodo mladi pevci kosali s profesionalnimi zbori na najvišji, svetovni ravni.
Med občinstvom je bila prisotna ugledna gostja, in sicer dirigentka in glasbena pedagoginja Lučka Kralj-Jerman, goriška rojakinja, ki živi v Buenos Airesu v Argentini.
Štirje večeri so bili lepa priložnost za druženje in uživanje ob kakovosti zborovske glasbe v slovenskem sredozemskem biseru, Kopru. Tudi letošnji koprski zborovski festival se je uspešno končal, in ker je bil nivo res visok, so vsi, pevci, dirigenti in publika, od njega veliko odnesli.

28.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!