Tržaška

Uspel večer Na prepihu poezije

Uspel večer Na prepihu poezije

Radijsko-gledališka srečanja Ars teatralis

Slovensko stalno gledališče, Radio Slovenija 3. program, RAI Radio Trst A v sodelovanju z založbo Mladika in ZTT so v torek, 22. januarja, organizirali v mali dvorani SSG prvo srečanje niza radijsko-gledaliških dogodkov Ars teatralis, ki si jih je zamislil in jih vodi režiser Alen Jelen. Večer z naslovom Na prepihu poezije, ki je bil v neposrednem radijskem prenosu, so oblikovali dramski igralci, člani ansambla SSG Trst, Maja Blagovič, Vladimir Jurc in Tadej Pišek, ki so interpretirali pesmi tržaških in goriških pesnikov Marije Kostnapfel, Sanje Širec, Vinka Bandlja in Davida Bandlja. Tamara Stanese je povezovala srečanje z zanimivimi literarno kritičnimi poudarki, Tatjana Donis pa je poskrbela za glasbene intermezze na harfo.
Najprej so igralci prebrali pesmi prof. Sanje Širec iz zbirke Hiša razvajenih otrok, ki je izšla leta 2018 pri ZTT. Ironična, igriva in paradoksalna se s pesmimi sprehodi skozi otroštvo.
Vinko Bandelj, po izobrazbi znanstvenik oz. morski ekolog, je objavljal pesmi pretežno v literarnih revijah. Nebo je prazno, ki jo je lani izdala založba Mladika, je njegova prva pesniška zbirka. Pesnik je zelo vezan na prostor in naravo, v kateri išče odgovore v tem razdrobljenem svetu, ki je v krizi in brez vrednot.
Sledilo je branje poezij iz zbirke Pesmi (izdali sta Mladika in Slovenska matica leta 2018 – vsebuje prevode pesmi v italijanščino) prof. Marije Kostnapfel. Kratke pesmi opisujejo osebno življenje in izkušnje avtorice ter izražajo tesnobo, ki jo pesnica doživlja.
Nazadnje so poslušalci prisluhnili pesmim Davida Bandlja iz zbirk Razprti svetovi (Mladika, 2006) in Odhod (Mladika, 2012). Eksistencialne in ljubezenske pesmi, ki se prepletajo s krščanskim čutenjem, spodbujajo v bralcu doživljanje sveta, sebe in narave, a tudi odražajo žalost in razočaranje.
Naslednji večer bo meseca februarja, in sicer koncertna uprizoritev komedije Apokafiksa Dušana Jelinčiča. Zvočno igro bodo v sodelovanju z RAI Radio Trst A in 3. programom Radia Slovenija uprizorili člani ansambla Slovenskega stalnega gledališča in Radijskega odra.

09.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Za slovenski glas

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!