Uprizorili so spletno igrico Nebeški korona telefon

Piše: P.in

Openski otroci niso dovolili, da bi jim covid-19 vzel miklavževanje

Praznik sv. Miklavža je za vsakega otroka eden najlepših življenjskih dogodkov v otroštvu: z njim so povezani pričakovanje, čarobnost, doživljanje skrivnostnega ali tudi svetega, veselje ob prejetju – vse to smo tudi odrasli shranili med najdražje spomine. Pri nas gre seveda obenem za drag spomin na pozornost in ljubezen, ki so jo znali naši starši ob teh dogodkih izraziti do nas.

V otrokovem doživljanju sv. Miklavža ni toliko pomembno, koliko so darila draga in velika – gre predvsem za občutek pozornosti, ki jo svetnik posveča posameznemu malčku. S pomočjo sv. Miklavža starši spodbujajo svojega otroka k odločanju za dobra dejanja, večkrat jim je pri tem svetnik v pomoč, saj najbolj zaleže, ko ob porednosti otroku lahko zagrozijo s tem, da jih “sv. Miklavž vidi”. Toda sv. Miklavž vidi tudi dobra dela; vidi tudi, ko se otrok trudi, da bi bil dober, npr. s starši in nonoti in jim pomaga pri pospravljanju, pomivanju itd., ali pa ko si vzame nekaj časa in ga zavestno posveti sošolcu v težavah …

Ali ne gre lahko tudi za zgodnjo vzgojo pri opazovanju lastnih dejanj? Je morda preveč predrzna misel, da je morda tako usmerjanje že prispevek h graditvi odgovornega odraslega, ki bo znal tudi kot odrasel član družbe ločevati med dobrim in zlom in se vživeti v sočloveka?

Skratka, praznovanje svetega Miklavža je del naše kulture, tesno povezano s slovensko tradicijo (čeprav prihaja danes tudi do nekaterih zlorab, ko skušajo praznik svetnika popolnoma laicizirati ali ga podvreči marketinškim interesom, v stilu “Božička ohoho”).

Za igralske skupine Društva Finžgarjev dom na Opčinah je bilo miklavževanje vse od njegovega nastanka ena od osrednjih dejavnosti. V zadnjih desetletjih pa je ta dogodek postal vse bolj bogat. Kot uvod pred obiskom svetega Miklavža, ki je obdaril polno dvorano otrok, so otroci gledališke skupine Tamara Petaros vedno uprizorili na odru eno od številnih zabavnih in prisrčnih igric, ki jih je na to temo napisala Lučka Peterlin Susič.

Tudi letos je vse od začetka letošnjega šolskega leta 20 malih igralcev iz dveh otroških igralskih skupin Tamara Petaros pridno vadilo novo igrico. Vaje so seveda potekale ob spoštovanju vseh protikoronskih ukrepov: v razdalji, z maskami, z umivanjem rok itd. Otroci so bili nadvse navdušeni nad tem, da se zopet lahko družijo in se srečujejo na vajah, potem ko so bili toliko mesecev osamljeni. Že so obvladali besedilo svojih letošnjih vlog igrice, ki je bila primerna za nastopanje na odru.

Sledil je drugi val obolenj in vrsta novih ukrepov, ki so male igralce in mentorje prisilili, da so najprej nemočno obstali doma.Toda kmalu sta prevladali iznajdljivost in odločitev, da se ob prilagoditvi prepovedim nadaljuje  projekt! Openski otroci niso pustili, da bi jim covid-19 vzel miklavževanje.

Sledil je drugi val obolenj in vrsta novih ukrepov, ki so male igralce in mentorje prisilili, da so najprej nemočno obstali doma.Toda kmalu sta prevladali iznajdljivost in odločitev, da se ob prilagoditvi prepovedim nadaljuje  projekt! Openski otroci niso pustili, da bi jim covid-19 vzel miklavževanje.

Organizatorjem so prišle na pomoč kreativnost in uporabnost sodobne tehnologije in ustvarjalnost avtorice Lučke Susič, ki je morala tekst popolnoma na novo napisati, tako da je bil primeren za splet in video-posnetek. Intenzivnega dela se je lotila cela ekipa sodelavcev, med katere lahko štejemo tudi starše, ki so v tem projektu navdušeno sodelovali, in zavzete otroke same.

V nekaj tednih je dvajset otrok gledališke skupine Tamara Petaros pod vodstvom režiserk Lučke Susič in Anke Peterlin memoriziralo popolnoma novo besedilo. Raffaella Petronio pa je pripravila primerno koreografijo za ples angelčkov in hudičkov. Vaje so potekale le po spletu, včasih posamezno, včasih skupinsko. Lahko si le predstavljamo, kakšne težave so pri tem morali premagovati, ko je bilo treba pri igranju popravljati izgovorjavo, govoriti o interpretaciji, o izraznosti obraza in telesa. Včasih jim je zaradi slabe povezave zmanjkal zvok, včasih povezava ni delovala. Pri tem pa je treba pomisliti na to, da so vsi igralci še osnovnošolčki, stari od 7 do 10 let.

Ko so bili vsi posamezni posnetki otrok nared, jih je na koncu snemalka in montažerka Kim Furlan povezala v učinkovito celoto. Rezultat je presenetljiv: pri dvogovorih se zdi, da se igralci razgovarjajo med seboj, angelčki in hudički pojejo in plešejo, kot bi bili vsi skupaj na odru. Fantki so prepričljivo zaigrali njim priljubljeno vlogo nagajivih in porednih hudičkov, ki hočejo nagajati angelčkom in otrokom tako, da vse njihove želje popačijo in spremenijo. Na srečo jih mali in starejši angelčki, v katere so se deklice znale lepo vživeti, spregledajo in otrokom dodelijo pravo, zaželjeno darilo; hudičke pa kaznujejo za njihovo porednost. Po igrici pa se je, tako kot vsako leto, a tokrat na posnetku, oglasil sam sv. Miklavž in otrokom obljubi, da jim bo ponoči prinesel darila,v živo ga bodo pa spet videli naslednje leto!

V upanju, da si bo posnetek igrice Nebeški korona-telefon ogledalo čim več otrok, ki se letos ne morejo udeležiti miklavževanja v šolah, dvoranah ali cerkvah, so organizatorji (med njimi je bila koordinatorka Breda Susič) poslali link za povezavo s spletom Slovencem v Sloveniji in po vsem svetu. Plakat je pripravil Matej Susič. Pobudo so podprli: Dežela FJK, Rajonski svet za Vzhodni Kras, Radijski oder in Urad RS za Slovence po svetu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme