Uporabne informacije za bodoče študente v Sloveniji

Piše: Giulia Černic

Spletno srečanje pred vpisom na univerzo

Mnogo zamejskih dijakov se ob koncu  višješolske poti odloči, da bodo študijsko pot nadaljevali v Sloveniji. Med najpogostejšimi razlogi so seveda uporaba slovenskega jezika, nižji stroški šolanja in želja po večji samostojnosti in odcepitvi od družine. Z namenom, da bi olajšala začetek študija in bivanja v Sloveniji, je ekipa Study in Slovenia, na pobudo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, organizirala spletno srečanje, namenjeno bodočim slovenskim študentom, ki živijo izven meja Slovenije.

Uvodoma je poslušalce pozdravil uradni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Dejan Valentinčič, ki je opozoril na pomen mladih Slovencev izven meja matične domovine, katerim Slovenija namenja posebno pozornost s samim delovanjem pristojnega ministrstva ter z razpisom določenih mest, namenjenih izključno Slovencem izven meja Slovenije, in s štipendijo za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na spletnem srečanju, ki je potekalo v četrtek, 11. 2. 2020, je moderatorka srečanja Katja Cerar z Univerze v Ljubljani navzočim predstavila prednosti, ki jih v Sloveniji uživajo študenti, h katerim spadajo subvencionirana hrana in prevoz, študentsko delo in različne štipendije. Tanja Sanabor iz vpisne službe Univerze na Primorskem je podrobno predstavila prijavno sprejemni postopek za vpis na univerzitetni študij v Sloveniji. V drugem delu srečanja so poslušalci bolje spoznali štiri slovenske univerze; Univerzo v Ljubljani je predstavila Katja Cerar, o Univerzi v Mariboru je spregovoril Stojan Primožič, Mitja Tretjak je zastopal Univerzo na Primorskem, Veronika Piccinini pa Univerzo v Novi Gorici. Predstavniki univerz so vsekakor svetovali bodočim študentom, naj si podrobno preberejo informacije glede vpisa na različnih spletnih straneh univerz, na katere se nameravajo prijaviti. Opozorili pa so tudi na pomen vpisnih rokov, katerih se vse vpisne službe strogo držijo. Srečanje se je sklenilo s pričevanji zamejskih študentk Maje Devetak, ki študira na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, in Sofie Gergolet, študentke Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Videoposnetek srečanja je dostopen preko spletne strani in Facebook računa organizacije Study in Slovenia. Tam so uporabnikom na voljo tudi številne druge uporabne informacije v zvezi s študijem v Sloveniji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme